Verkkouutiset

Kerrostalon rakennustyömaa Pasilassa Helsingissä. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

SDP:n Pia Viitanen: Hallitus kurjentaa rakennusalaa

Kansanedustajan mukaan nyt tehdään "mustaa tulevaisuuspolitiikkaa".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SDP:n kansanedustajan Pia Viitasen mielestä Petteri Orpon (kok.) hallituksen asuntopolitiikka syventää rakennusalan kurjuuden kierrettä ja romuttaa kohtuuhintaisten kotien rakentamisen välineet.

– Orpon hallitus on heittänyt romukoppaan asuntopolitiikan pitkäjänteisyyden, sekä tällä hetkellä suhdannepoliittisesti järkevän vastasyklisyyden, ja lähtenyt romuttamaan voimalla kohtuuhintaisen asuntotuotannon välineitä, rakenteita ja toimijoita, Viitanen sanoo tiedotteessa.

Rakennusalan ahdinko jatkuu alan uusimman suhdannekatsauksen mukaan.

– On hälyttävää, että Orpon hallituksen kurjistava politiikka pahentaa entisestään alan synkkiä näkymiä ja lisää työttömyyttä. Pitkällä jänteellä hallitus ajaa kohtuuhintaisen asuntotuotannon edellytykset käytännössä kokonaan alas, Viitanen sanoo.

Hänen mielestään malliesimerkki täysin kohtuuttomasta päätöksestä on erityisryhmien investointiavustuksen raju leikkaus. Kun vielä vuonna 2023 avustusvaltuutta oli 120 miljoonaa, on se tulevina vuosina vain 15 miljoonaa. Viitasen mukaan tämä tarkoittaa, ettei tulevaisuudessa enää avusteta muun muassa ikäihmisten ja opiskelijoiden asuntojen rakentamista käytännössä lainkaan.

– Tämä on iso virhe, sillä tiedämme valtavan lisääntyvän tarpeen ikäihmisten asumisen suhteen. Myös opiskelija-asuntoja tarvitaan lisää – onhan se kohtuuton yhtälö, että samaan aikaan, kun opiskelijoiden asumistukea heikennetään, myös kohtuuhintaisten kotien rakentamisen avustaminen lopetetaan.

Hän viittaa myös uutiseen, jonka mukaan erityisryhmien investointiavustuksen leikkaus saattaa arvioiden mukaan pysäyttää jopa miljardin euron hankkeet.

– Tämä on kestämätöntä hölmöläisen politiikkaa, kun tarvitaan sekä vauhtia rakennusalalle, että – mikä tärkeintä – kohtuuhintaisia tarvetta vastaavia koteja. Tällä hetkellä hakemuksia uusiksi hankkeiksi tuli viimeisimmässä haussa 200 miljoonan euron avustuksia vastaava määrä. Kohteille olisi tarvetta ja rakennuttajilla halukkuutta rakentaa. Hallitus kuitenkin vetäytyy vastuusta ja heittää tässäkin taakkaa kuntien ja hyvinvointialueiden niskaan, Viitanen ihmettelee.

Viitanen katsoo, että hallitus pyrkii kaikissa toimissaan ajamaan koko perinteisen asuntopolitiikan alas. Siitä kertovat Viitasen mielestä erityisryhmien investointiavustuksen leikkaamisen lisäksi muun muassa asumisoikeusasuntojen tuotannon lopettaminen, korjausavustusten raju leikkaus ja lähiöohjelmien lopettaminen.

– Pisteenä iin päälle, hallitus tyhjentää valtion asuntorahaston, ja sulauttaa koko Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ympäristöministeriöön ja rahaston valtion talousarvioon, Viitanen toteaa.

– Valtion asuntorahastosta tuloutetaan 800 miljoonaa vaalikauden aikana valtion budjettiin. Tämä vaarantaa rahaston toiminnan, kun se päinvastoin tarvitsisi toimiakseen lisätuloja tulevina vuosina.  Valtion asuntorahasto tulee säilyttää kehysten ulkopuolisena rahastona ja sitä tulee käyttää kohtuuhintaisten kotien rakentamiseen ja korjaamiseen, ei budjetin tilkkeeksi.

– Nyt tehdään mustaa tulevaisuuspolitiikkaa: jatkossa meillä ei ole enää välinettä, jonka avulla voidaan rakentaa kohtuuhintaisia koteja ja reagoida talouden ja rakennusalan suhdannetilanteisiin, Viitanen päättää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)