Syyskuussa kuluttajien näkemykset omasta ja Suomen taloudesta heikkenivät hieman elokuuhun verrattuna. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Kuluttajien luottamus talouteen mataa yhä – työttömyys monen huolena

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli syyskuussa -8,1.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elokuussa se oli ja myös heinäkuussa -7,2. Vuotta aiemmin syyskuussa luottamusindikaattori sai arvon -11,5. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on -2,6.

Syyskuussa talousluottamus oli vahvinta Länsi-Suomessa (luottamusindikaattori -6,1). Heikointa luottamus oli Itä-Suomessa (-10,9). Väestöryhmistä yrittäjät olivat optimistisimpia (-1,6). Kielteisimmin talouskehitystä arvioivat työttömät (-19,4).

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Naiset (-10,5) kuvailivat syyskuussa talouskehitystä synkemmäksi kuin miehet (-5,6).

Näkemys omasta taloudesta heikentynyt

Syyskuussa kuluttajien näkemykset omasta ja Suomen taloudesta heikkenivät hieman elokuuhun verrattuna, mutta paranivat aavistuksen vuodentakaisesta.

Sekä nykytilan arvio että odotus oman talouden kehityksestä olivat hyvin heikolla tasolla. Kuluttajien odotus myös Suomen taloudesta vuoden kuluttua oli syyskuussa vaisu.

Kuluttajista 28 prosenttia arvioi syyskuussa, että heidän oman taloutensa tila kyselyhetkellä on heikompi kuin vuotta aiemmin. Kuluttajista 23 prosenttia piti omaa talouttaan edellisvuotista vahvempana.

Syyskuussa peräti 62 prosenttia kuluttajista oli sitä mieltä, että Suomen taloustilanne on huonompi kuin vuotta aiemmin, ja vain kymmenen prosenttia näki sen parempana.

Syyskuussa 22 prosenttia kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Kuluttajista jopa 39 prosenttia puolestaan otaksui maamme talouden heikkenevän.

Oman taloutensa kohentumiseen luotti syyskuussa 27 prosenttia kuluttajista ja 19 prosenttia pelkäsi taloutensa huononevan vuoden kuluessa.

Työttömyyden  uhka nousussa

Kuluttajien odotus yleisen työttömyystilanteen kehityksestä Suomessa pysyi syyskuussa lähes ennallaan ja heikolla tasolla. Kuluttajista vain 13 prosenttia odotti, että työttömyys vähenee seuraavan vuoden aikana, ja yli puolet eli 55 prosenttia arvioi työttömyyden lisääntyvän.

Syyskuussa työlliset kuluttajat kokivat työttömyyden tai lomautuksen omakohtaisenkin uhan edelleen melko suureksi. Työllisistä viisi prosenttia uskoi uhan vähentyneen omalla kohdallaan ja 27 prosenttia puolestaan arvioi riskin kohonneen.

Toisaalta 42 prosenttia työllisistä koki syyskuussa, ettei heillä ole lainkaan vaaraa joutua työttömäksi tai lomautetuksi.

Arvio kuluttajahinnoista ennallaan

Syyskuussa kuluttajien arviot kyselyhetken inflaatiosta ja hintojen muutoksesta vuoden kuluttua olivat lähes ennallaan ja melko korkeat.

Kuluttajat arvioivat syyskuussa, että kuluttajahinnat ovat nousseet 4,9 prosenttia edellisvuoden syyskuusta ja nousevat 3,9 prosenttia seuraavan vuoden aikana.

Kuluttajista 60 prosenttia oli sitä mieltä, että hinnat ovat nousseet vuodessa paljon tai melko paljon, ja peräti 56 prosenttia odotti hintojen nousevan vähintään samaa vauhtia myös tulevina kuukausina.

Lainanottohalut vähäisiä

Syyskuussa ajankohtaa pidettiin edelleen hyvin huonona lainanotolle ja myös säästämiselle.

Kuluttajista vain 24 prosenttia arvioi ajan otolliseksi lainan ottamiselle ja 39 prosenttia piti säästämistä kannattavana. Kuitenkin aikomuksia lainanottoon oli syyskuussa hieman tavanomaista enemmän. Kuluttajista 17 prosenttia suunnitteli ottavansa lainaa vuoden sisällä.

Kuluttajien arvio omasta rahatilanteestaan oli syyskuussa yhä jonkin verran parempi kuin pitkällä ajalla keskimäärin. Mahdollisuuksia säästämiseen tulevina kuukausina ennakoitiin olevan yhtä paljon kuin normaalisti.

Rahaa oli syyskuussa jäänyt säästöön 60 prosentilla kuluttajista ja 73 prosenttia uskoi pystyvänsä säästämään seuraavan vuoden aikana.

Hintavia ostoaikeita harvalla

Syyskuussa ajankohtaa pidettiin entistäkin epäedullisempana kestotavaroiden ostamiselle. Kuluttajista ainoastaan kymmenen prosentin mielestä hetki oli otollinen hintaville hankinnoille.

Kuluttajien aikeet käyttää rahaa kestotavaroiden hankintaan seuraavan vuoden aikana jatkuivat syyskuussa niukkoina.

Ostoaikeet kuitenkin lisääntyivät hitusen vuotta aiempaan verrattuna. Syyskuussa 12 prosenttia kuluttajista ennakoi lisäävänsä ja 38 prosenttia vähentävänsä rahankäyttöään kestokulutukseen seuraavan vuoden aikana.

Auton ostoa vuoden kuluessa kuluttajat harkitsivat syyskuussa vaihteeksi hieman enemmän kuin normaalisti. Asunnon ostosuunnitelmat pysyivät lähes ennallaan ja vaisuina. Aikeita kodin peruskorjaamiseen ilmeni myös hieman keskimääräistä vähemmän.

Syyskuussa 15 prosenttia kuluttajista aikoi joko varmasti tai mahdollisesti ostaa henkilöauton vuoden sisällä. Asunnon ostoa tai talon rakentamista harkitsi vain 11 prosenttia kuluttajista. Kuluttajista 16 prosenttia suunnitteli käyttävänsä rahaa kodin peruskorjaamiseen seuraavan vuoden aikana.

Kuluttajien luottamustutkimus tehdään itse täytettävällä verkkolomakkeella ja puhelinhaastatteluilla. Tutkimuksessa on pääosin valmiit vastausvaihtoehdot. Syyskuussa 2024 kyselyyn osallistui 1 268 henkilöä ja vastausaste oli 58 prosenttia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)