Applen Tim Cook It's Glowtime -tapahtumassa. AFP / LEHTIKUVA / NIC COURY

Apple poisti VPN-sovelluksia Venäjän sovelluskaupastaan

Moskova pyrkii estämään 96 prosenttia kaikista VPN-palveluista vuoteen 2030 mennessä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Apple on poistanut Venäjän App Storestaan 98 VPN-sovellusta, joiden avulla internetin käyttäjät ovat kiertäneet sivustojen sulkemisia. Noin 60 niistä on suljettu viimeisen kahden ja puolen kuukauden aikana. Tilanteen on selvittänyt GreatFire -projekti, joka monitoroi internetin sensuuria.

Selvityksen mukaan yli 20 prosenttia VPN-palveluista poistettiin ilman ennakkoilmoitusta. Analyytikkojen mukaan tätä ei voida selittää kehittäjien vapaaehtoisella poistumisella. Koska monet poistot on tehty samoina päivinä, se viittaa Applen omaan koordinoituun toimintaan.

– Yksipuolisesti näihin palveluihin pääsyn rajoittaminen ilman läpinäkyvyyttä tai asianmukaista prosessia tekee Applesta osallisen hallituksen harjoittamaan sensuuriin, sanoi GreatFiren App Censorship Projectin johtaja Benjamin Ismail.

Heinäkuun 4. päivä 2024 Venäjän App Storesta poistettiin neljä VPN-palvelua: Proton VPN, Red Shield VPN, NordVPN ja Le VPN. Sovelluskauppa ilmoitti, että tämä tehtiin Venäjän liittovaltion viestinnän, tietotekniikan ja joukkotiedotusvälineiden valvontapalvelu Roskomnadzorin pyynnöstä, koska se oli havainnut ”laitonta sisältöä”.

Applen viesti vihjasi kehittäjien itsensä ottaneen yhteyttä venäläisvirastoon. Samana päivänä Roskomnadzor ilmoitti, että Apple oli täyttänyt sen pyynnön poistaen 25 VPN-sovellusta Venäjän kaupastaan.

GreatFiren mukaan Venäjä sijoittuu toiseksi Kiinan jälkeen, mitä tulee App Storen sivustojen sulkemista kiertäneiden sovellusten poistamiseen. Tilanne on huonontunut jyrkästi Venäjän Ukrainaa vastaan aloittaman hyökkäyssodan jälkeen: vuonna 2022 Venäjän App Storesta poistettiin 14 VPN-sovellusta ja kesäkuuhun 2024 mennessä määrä oli kasvanut 32:een.

Venäjällä tuli 1. maaliskuuta 2024 voimaan kielto mainostaa suljettujen sivustojen kiertomenetelmiä mukaan lukien VPN. Roskomnadzor sai oikeuden päättää riippumattomasti sellaisten palvelujen rajoittamisesta, jotka mahdollistavat pääsyn maalle ei-toivottuun sisältöön. Syyskuun puolivälissä tuli tietoon, että virasto suunnittelee käyttävänsä 60 miljardia ruplaa estääkseen 96 prosenttia kaikista Venäjällä käytössä olevista VPN-palveluista vuoteen 2030 mennessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)