Enemmistö yhdysvaltalaisista (63 prosenttia) olisi valmis lähettämään Suomeen joukkoja, jos Venäjä hyökkäisi Suomeen. Asia ilmenee Institure for Global Affairs -tutkimuslaitoksen tekemästä tutkimuksesta. Tutkimus oli teetetty kuudessa USA:n presidentinvaalien kannalta keskeisessä vaa’ankieliosavaltiossa eli Pennsylvaniassa, Wisconsinissa, Michiganissa, Georgiassa, Arizonassa ja Nevadassa.
Vastaajista joka kolmas (37 prosenttia) vastusti joukkojen lähettämistä Suomeen Naton artikla 5:n velvoitteen mukaisesti. Vastustajat perustelivat näkemystään muun muassa ydinsodan pelolla ja sillä, että he eivät näe Suomen puolustamisen olevan elintärkeä intressi Yhdysvalloille. Osa piti Suomen puolustusta liian rasittavana Yhdysvaltain taloudelle.
Demokraattien kannattajista 76 prosenttia oli valmis lähettämään joukkoja Suomeen. Republikaanien äänestäjistä tällä kannalla oli vain 55 prosenttia.
Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen pitää tutkimusta mielenkiintoisena. Hän kommentoi aihetta blogissaan.
– Kannattaa se lukaista, sillä siinä on myös paljon muitakin kysymyksiä liittyen niin Ukrainaan ja Venäjään, Israeliin ja Gazaan kuin Kiinaankin ja moneen muuhun. Esimerkiksi ”Demokraattien ja riippumattomien enemmistö katsoo, että Yhdysvaltojen on joko lopetettava tuki Israelin sotaponnisteluille tai asetettava tuen ehdoksi tulitauko. Useat republikaanit ajattelevat, että Yhdysvaltojen on tuettava Israelin sotaponnisteluja ehdoitta”, Heinonen kirjoittaa.
Tutkimuksessa kysymyksiä lähestyttiin ennen kaikkea tulevien Yhdysvaltain presidentinvaalien näkökulmasta. Kysymyksenasettelun lähtökohtana oli siis se, että joko Donald Trump tai Kamala Harris valitaan seuraavaksi presidentiksi.
Heinonen ei kuitenkaan usko, että kumpikaan heistä tulisi irrottamaan Yhdysvaltoja Natosta.
– Mutta uskon siihen, että valitaan sitten heistä kumpi tahansa niin Euroopan tulee ottaa entistä isompi rooli omasta puolustuksesta. Ja tämä muuten tapahtuu ihan Euroopan maiden omastakin tahdosta. Sinisilmäisyys on kadonnut ja harhaluulot siitä, että perinteinen sota ei voisi kohdata myös Euroopan maita. Olen myös vakuuttunut, että Nato-maat tulevat pian linjaamaan, että jokaisen maan tulee käyttää puolustukseensa vähintään 2,5 prosenttia bkt:stä tai lattiaksi voidaan asettaa jopa kolmekin prosenttia, Heinonen kirjoittaa.
Samaan aikaan hän pitää välttämättömänä, että Suomi tekee seuraavat ratkaisut uskottavan puolustuksen vahvistamiseksi.
– Meri- ja ilmavoimat ovat ns. putkessa ja hoidossa ja nyt pitää saada liikkeelle maavoimien uudistaminen ja kehittäminen. Tämä urakka tullee olemaan koko luokaltaan jopa samaa mittaluokkaa kuin hx-hanke eli nykyinen F35-hanke oli tai on, Heinonen kirjoittaa.
– Meidän tulee tehdä nopeasti ennakkotilauksia mm. rynnäkkökivääreistä Sakolle ja saada näin siellä isot linjastoinvestoinnit liikkeelle, mutta myös ratkaisuja raskaankin kaluston päivittämiseksi ja uudistamiseksi. Ja onhan rivissä vielä massiivinen määrä myös sotilaiden henkilökohtaisten varusteiden ja aseistuksen uudistamista ja myös paljon muutakin droneista lähtien. Tehtävää siis riittää, Heinonen jatkaa.
Artikkelia korjattu 27.9.2024 kello 13.22: Demokraattien kannattajista 76 prosenttia ja republikaanien kannattajista 55 olisi valmis lähettämään joukkoja Suomeen eikä toisin päin, kuten artikkelissa aiemmin virheellisesti väitettiin.