Loviisan ydinvoimalaitos 2. syyskuuta 2024., LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Kaksi kolmesta kannattaa ydinvoiman lisärakentamista

Myötämielisimpiä ovat kokoomuksen ja PS:n kannattajat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaisten selvä enemmistö pitää lisäydinvoiman rakentamista parhaana ratkaisuna maan sähkötuotannon lisäämiseksi, selviää Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) kevään arvo- ja asennetutkimuksesta.

Vajaat kaksi kolmesta (63 prosenttia) suomalaisesta arvioi, että ydinvoiman lisärakentaminen olisi paras ratkaisu maamme sähköntuotannon lisäämiseksi. Vajaa viidennes (18 prosenttia) on eri mieltä väittämästä. Lisäydinvoiman rakentamisen kannatus on pysynyt suurena, vaikka se on pudonnut hieman (4 prosenttiyksikköä) edellisestä mittauskerrasta. Evan mukaan pientä pudotusta selittää se, että edellinen mittaus tehtiin akuutin sähkökriisin keskellä syksyllä 2022.

Yhdessäkään väestöryhmässä ei esiinny enemmistöä, joka vastustaisi ydinvoiman lisärakentamista. Erityisen suosittua se on miesten keskuudessa. Miehistä 79 prosenttia kannattaa nyt ydinvoiman lisärakentamista sähköntuotannon lisäämiseksi. Naisista 46 prosenttia kannattaa ydinvoiman lisärakentamista.

Vastaavasti suuria eroja ydinvoimakannoissa piirtyy vastaajien poliittisen suuntautumisen mukaan. Myötämielisimpiä lisärakentamiselle ovat perussuomalaisten (85 prosenttia) ja kokoomuksen (79 prosenttia) kannattajat. Myös enemmistöt keskustan (66 prosenttia), Liike Nytin (66 prosenttia), kristillisdemokraattien (59 prosenttia), RKP:n (57 prosenttia) ja SDP:n (52 prosenttia) kannattajista pitää ydinvoiman lisärakentamista parhaana ratkaisuna sähköntuotannon lisäämiseksi. Vihreiden (42 prosenttia) ja vasemmistoliiton (40 prosenttia) kannattajissa ydinvoiman lisärakentamisen kannattajia on alle puolet, mutta toisaalta vastustus jää näitä lukemia pienemmäksi.

Tulokset perustuvat 2087 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 13.-21. maaliskuuta tänä vuonna. Vastaajat edustavat Manner-Suomen 18–79-vuotiasta väestöä. Aineisto on kerätty Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa, josta tutkimusotos on muodostettu ositetulla satunnaisotannalla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)