Sisäministeri Petteri Orpon (kok.) mielestä EU:n rajavalvontajoukkojen kehittäminen ja vahvistaminen on Suomenkin edun mukaista. Kreikan rajavalvonnan toimimattomuus on nähty, mutta Orpo näkee komission esityksessä potentiaalisia hyötyjä Suomenkin itärajalle, vaikka meillä ei vastaavia ongelmia ole ollut.
– Meillä on 1 300 kilometriä EU:n ulkorajaa. Jos laajamittaista maahanmuuttoa alkaisi tulla rajamme ylitse, niin kyllä minusta meillä pitää olla aika alhainen kynnys pyytää apua. Ja on hienoa, että siinä tilanteessa olisi tällainen yhteinen pooli, rajavalvonta, josta sitä apua voisi pyytää, Petteri Orpo kommentoi asiaa Verkkouutisille.
Orpon mielestä on selvää, että Suomi pyytää tarvittaessa apua. EU-joukkoja ei siis tarvitsisi lähettää tänne vastoin maamme tahtoa. Jos EU-joukkoja joskus tarvittaisiin Suomen itärajalle, Orpon mielestä asiassa ei ole turvallisuuspoliittista ongelmaa:
– Ei siinä voi sellaista olla, koska mehän olemme EU:ssa. Meillä on EU:n ulkoraja ja velvollisuus niin Schengen-sopimuksen kuin oman maamme rajojenkin turvallisuuden kannalta sitä valvoa. Sitä paitsi meillä on erinomaisen hyvä yhteistyö Venäjän rajaviranomaisten kanssa.
EU-maiden johtajat keskustelivat loppuviikosta huippukokouksessaan Brysselissä EU:n rajavalvonnan tehostamisesta. Komissio on esittänyt myös mahdollisuutta lähettää EU-joukkoja rajavalvontatehtäviin vastoin jäsenmaan tahtoa, jos jäsenmaa itse ei kykene hoitamaan velvoitteitaan. Suomi suhtautuu tähän varovaisen myönteisesti.