F16-hävittäjiä Romanian koulutuskeskuksessa. AFP / LEHTIKUVA / ANDREI PUNGOVSCHI

Venäjä väittää Romanian osallistuvan Ukrainan puolustamiseen – oikeasti valvontalennolla oli myös Espanja

Venäjän hyökkäysdrone kävi taas lentämässä Romanian ilmatilassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä väittää, että Romanian ilmavoimat osallistuu Ukrainassa rajakaupungin puolustamiseen. Venäjän hyökkäsi droneilla Izmailin kaupunkiin perjantaina vastaisena yönä. Izmailin eteläpuolella virtaa Tonava, ja Tonavan toisella rannalla on Romania.

Väitteestä kertoi Ria Novostille vallatun Mykolaivin alueen Venäjä-mielisten koordinaattori Sergei Lebedev. Lebedevin mukaan Izmailiin lensi hyökkäyksen loppuvaiheessa kaksi Romanian ilmavoimien hävittäjää.

Romania on Nato-maa, joten Venäjälle olisi hyödyllistä yrittää esittää, että Nato sotii Ukrainassa. Tällä tavoin voitaisiin oikeuttaa Natoon kohdistuvia toimia. Väitteiden kautta Venäjä vahvistaa omalle yleisölleen luotua mielikuvaa siitä, että Nato olisi Venäjälle uhka.

Vallatun Mykolaivin venäläismielisessä hallinnossa esiintyy varmasti myös tarvetta miellyttää uusia isäntiä, eli Mykolaivin Ukrainalta laittomasti sotatoimin vallannutta Venäjää.

Esitetty väite on kuitenkin useammallakin tavalla väärä, käy ilmi Romanian puolustusministeriön tiedotteesta. Romania havaitsi, että Venäjä hyökkää raja-alueelle droneilla ja antoi tästä varoituksen raja-alueen asukkaille. Valvontatehtävälle lähti ensin kaksi Romanian F-16-hävittäjää vähän ennen aamukahta. Aamukolmen jälkeen valvontatehtävälle lähti vielä kaksi Espanjan F-18-hävittäjää, jotka ovat Naton ilmavalvontarotaatiolla Mihail Kogalniceanun lentotukikohdassa. Suomen Ilmavoimien Nato-valvontarotaatio samassa tukikohdassa päättyi elokuun alussa.

Aamukolmen tienoilla Romanian tutkavalvonta oli havainnut, että yksi Venäjän droneista oli tulossa Romanian ilmatilaan. Se lensi Romanian puolella lyhyen aikaa; noin kolme minuuttia.

Aamuisen tiedon perusteella ei vaikuta siltä, että yksikään droneista olisi pudonnut Romanian puolelle. Näin on tapahtunut kesällä sekä aiemmin syyskuussa.

Romanian puolustusministeriön mukaan kaikki neljä hävittäjää palasivat takaisin aamuneljältä.

Helmikuussa Venäjän itsemurhalennokki putosi Moldovaan. / POLIȚIA DE FRONTIERĂ A REPUBLICII MOLDOVA
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)