Elokapinan mielenosoittajia Eduskuntatalon portailla. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

”Painetta monelta suunnalta” – Elokapina halutaan kieltää

Järjestön lakkauttamista vaativa kansalaisaloite keräsi vaadittavat allekirjoitukset parissa päivässä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elokapinan keskiviikkoinen eduskuntatalon sotkeminen on kiihdyttänyt vaatimuksia lakkauttaa aktivistijärjestö lain ja hyvien tapojen vastaisena.

Lauantai-aamuun mennessä Elokapinan kieltämistä vaativa kansalaisaloite oli kerännyt jo yli 75 000 allekirjoitusta. Aloitteen mukaan Elokapina on täysin rinnastettavissa järjestäytyneeseen rikosllisryhmään, jossa kokoonnutaan yhteen rikosten tekemistä varten.

Aloitteessa vaaditaan, että Elokapina ja sen tukijärjestö Elonvaalijat Ry tulee määritellä järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi tuomioistuimen toimesta. Rikoslakiin tulisi myös lisätä pykälä, jossa rikollisen toiminnan rahoittaminen on kriminalisoitavaa.

Koska aloite keräsi yli 50 000 nimeä, etenee se nyt eduskunnan käsittelyyn.

Elokapinan kieltämiseen aloite kuitenkaan tuskin johtaa, sillä päätös lakkauttamisesta kuuluu lain mukaan tuomioistuimelle, eikä lailla voi määrätä tuomioistuinta toimimaan tietyllä tavalla yksittäisessä asiassa. Kansalaisaloitelain mukaan aloitteeseen ei myöskään saisi sisällyttää useampia erilaisia vaatimuksia.

Keskustelua aloite kuitenkin herättänee.

Lakkauttamista ovat viime päivinä tukeneet lukuisat eturivin poliitikot. Heihin lukeutuu muun muassa keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu, joka kommentoi aloittetta viestipalvelu X:ssä.

– Sehän täyttyi nopeasti. Hienoa, että painetta tulee monelta suunnalta. Elokapina on kiellettävä, Aittakumpu linjasi.

Aittakumpu kertoi myös jättäneensä hallitukselle kirjallisen kysymyksen siitä, aikooko hallitus ryhtyä selvittämään Elokapinan kieltämistä.

Myös kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho iloitsi vaaditun allekirjoittajamäärän saavuttamisesta.

– Hienoa! Odotan innolla sen [aloitteen] tuloa eduskuntaan ja käsittelyn aloittamista, Laiho kommentoi X-viestissään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)