Israelin iskun tuhoja Masyafissa, Syyriassa. AFP / LEHTIKUVA / LOUAI BESHARA

Kommandojen yllätysisku – näin salainen aselaboratorio tuhottiin

Aselaboratorio sijaitsi Syyriassa lähellä Libanonin rajaa. Nimellisesti rakennus oli Syyrian puolustusministeriön hallinnoima.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Israel suoritti iskun Syyrian Masyafissa, lähellä Libanonin rajaa, sijaitsevaan salaiseen aselaboratorioon syyskuussa. Iranin ja libanonilaisen Hizbollahin uskotaan valmistaneen tarkkuusohjuksia rakennuksessa, uutisoi the New York Times.

Kyseessä on poikkeuksellinen isku Israelin armeijalle, sillä iskun suorittaakseen erikoisoperaatiojoukot laskeutuivat suvereenin valtion maaperälle. Israel ilmoitti iskusta ennen sen toteutusta Yhdysvaltojen korkea-arvoisille viranomaisille.

Israelin tiedustelupalvelu oli saanut tietoonsa aselaboratorion vartijoiden tarkkailuasemat sekä rakennuksen karttoja. Tapettuaan alueen vartijat joukoilla oli esteetön pääsy rakennukseen. Iskun toteuttivat lähes sata naamioitunutta kommandoa, jotka laskeutuivat paikalle helikoptereista.

Joukot hajaantuivat ympäri rakennusta tuhoten sen eri osat. Koko isku kesti yhteensä noin viisitoista minuuttia. Rakennuskompleksi oli eurooppalaisten, yhdysvaltalaisten ja israelilaisten viranomaisten mukaan osittain jopa 60 metriä maan alla.

Rakennus oli nimellisesti Syyrian puolustusministeriön hallinnoima, mutta länsimaalaisten viranomaisten mukaan se oli todellisuudessa Hizbollahin ja Iranin hallussa. Ennen vuonna 2011 alkanutta Syyrian sisällissotaa rakennuksessa on valmistettu kemiallisia aseita. Koska se sijaitsi vain alle 50 kilometrin päässä Libanonin rajasta, aseita Hizbollahille valmistettiin siellä Iranin sijaan. Hizbollah aikoi tiedustelutietojen mukaan käyttää laboratoriossa kehitteillä olleita ohjuksia Israelia vastaan.

Iskun arvioidaan olevan osa laajempaa Iranin liittolaisten vastaista kampanjaa. Sitä pidetään yhtenä Israelin uskaliaimmista Iranin proxyihin kohdistetuista iskuista vuosiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)