Iso-Britannia halusi suorittaa korona-aikana iskun Alankomaihin rokotteita saadakseen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Britannia harkitsi iskua Alankomaihin saadakseen koronarokotteita

Boris Johnson määräsi sotilasjohdon valmistelemaan suunnitelmaa, jota ei koskaan toteutettu.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Iso-Britannian pääministeri Boris Johnson harkitsi koronapandemian pahimpaan aikaan iskua Alankomaihin saadakseen koronarokotteita. Asiasta kertoo Guardian.

Johnson avaa tapausta ensi kuussa julkaistavissa muistelmissaan.

Entinen pääministeri sanoo antaneensa maaliskuussa 2021 asevoimien sotilasjohdolle tehtäväksi selvittää, olisiko mahdollista suorittaa yllätysrynnäkkö Alankomaiden Leidenissa sijaitsevaan varastorakennukseen, jossa varastoitiin viittä miljoonaa annosta AstraZeneca-rokotetta.

Iso-Britannia ja EU olivat tuolloin keskellä rajua kiistaa koronarokotteiden vientirajoituksista. Viisi miljoonaa rokoteannosta oli jumissa lääkeyhtiö Halixin tehtaalla Leidenissä, sillä EU oli kieltänyt niiden viennin pois unionista.

Johnsonin mukaan rokotteet kuuluivat Britannialle ja niitä myös tarvittiin saarivaltiossa kipeästi.

– EU kohteli meitä pahasti ja ilkeämielisesti, koska rokotimme väestöämme paljon nopeammin kuin he, Johnson kritisoi.

Asevoimien apulaisylipäällikkö, kenraaliluutnantti Doug Chalmers kertoi pääministerille, että suunnitelma olisi mahdollista toteuttaa. Telegraphin mukaan iskua varten olisi koottu kahdesta eri joukkueesta koostuva ryhmä.

Yksi ryhmä olisi ylittänyt yön turvin Englannin kanaalin kumiveneissä ja sen jälkeen edennyt kanaaleita pitkin tehtaan luo. Samaan aikaan toinen joukkue olisi saapunut Amsterdamiin tavallisella matkustajalennolla.

– Sen jälkeen he tapaisivat kohteessa, ottaisivat kaapatut tuotteet haltuunsa ja poistuisivat paikalta nivelrekassa, joka ajettaisiin Englannin kanaalin satamaan, Johnson kertoo Chalmersin suunnitelmasta.

Chalmers kuitenkin varoitti, että isku olisi mahdotonta toteuttaa ilman, että se havaittaisiin. Alankomaissa ja Belgiassa oli käynnissä koronasulku, ja paikalliset viranomaiset todennäköisesti huomaisivat saapuvat brittijoukot.

Lopulta iskusuunnitelma kaatuikin omaan mahdottomuuteensa.

– Britannian olisi pitänyt selittää, miksi olisimme käytännössä vallanneet pitkäaikaisen Nato-liittolaisen, Johnson myöntää.

Johnson sanoo ymmärtäneensä Chalmersin olleen oikeassa. Kaikki suunnitelmassa mukana olleet pitivät sitä kestämättömänä, mutta eivät halunneet sanoa sitä ääneen.

– Koko juttu oli sekopäinen, Johnson sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)