Helsingin yliopiston pienen juhlasalin lämpiö. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Professorin varoitus IS:ssä: Suomen yliopistoissa voi olla vakoojia

Kari Liuhdon mukaan Venäjä joutuu nyt tekemään vakoilua eri tavalla kuin ennen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turun kauppakorkeakoulun professori ja Venäjä-asiantuntija Kari Liuhto  pitää todennäköisenä, että suomalaisissa yliopistoissa työskentelee Venäjän vakoojia, kertoo Ilta-Sanomat.

– Yliopistovakoilutapauksia on havaittu Virossa ja Norjassa, enkä pidä lainkaan mahdottomana, että myös muualla Euroopassa tai jopa Suomessa voisi niitä paljastua tulevaisuudessa, hän toteaa.

Liuhto viittaa Virossa yliopistossa työskennelleeseen venäläisprofessori Vjatsheslav Morozoviin, joka tuomittiin kesäkuussa vankeuteen vakoilusta. Valtionsyyttäjän tiedotteen mukaan Morozov oli saanut tehtäväkseen kerätä tietoa Viron sisä-, puolustus- ja turvallisuuspolitiikasta sekä siihen liittyvistä ihmisistä ja infrastruktuurista.

Samaan tapaan Norjassa jäi kiinni venäläisvakooja Mihail Mikushin, joka esitti olevansa brasilialainen tutkija José Assis Giammaria.

Liuhto sanoo hänelle osuneen silmään, että myös suomalaisissa yliopistoissa on hyvin todennäköisesti henkilöitä, jotka toimivat Venäjän tiedustelua liian lähellä.

– Melko suurella varmuudella myös suomalaisissa yliopistoissa toimii joko Venäjän vakoojia tai Venäjän tiedustelua avustavia henkilöitä, hän arvioi.

Venäjän tiedusteluntarpeen katsotaan kasvaneen muun muassa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden myötä. Liuhdon mukaan Venäjä joutuu nyt tekemään vakoilua eri tavalla kuin ennen.

– Heidän työkalunsa on viety pois, ja silloinhan vakoilu muuttaa muotoaan. Maailman toiseksi vanhimmaksi ammatiksihan vakoilua kutsutaan. Kyllä sitä tulee tapahtumaan, ja konstit ovat monet, professori sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)