Birger Kaipiaisen suunnittelema Arabian Paratiisi astiasto. LEHTIKUVA / MIKKO OKSANEN

Arvo kymmeniä tuhansia euroja – IS: Tämä merkki maljakon pohjassa ratkaisee

Keräilijän kannattaa painaa tietyt merkit mieleen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Esineiden merkinnät voivat vaikuttaa niiden arvoon varsin positiivisella tavalla, kertoo Ilta-Sanomat.

Leima tai muu valmistajan tekemä merkintä ilmoittaa, esineestä ja sen valmistajasta pitkälti riippuen, sen valmistajan, iän, suunnittelijan tai materiaalin. Erityisesti esineen valmistusajankohta heijastuu usein sen keräilyarvoon ja sitä myöten myös sen rahalliseen arvoon.

Hagelstam & Co:n intendentti Tuomas Rossi kertoo äärimmäisenä esimerkkinä Alvar Aallon klassikon, puumuottiin puhalletun 14 senttimetriä korkean Savoy-maljakon, jossa on kaiverrus Karhula 22 IX 37.

– Kyseisen leiman maljakkonsa pohjasta löytävä voi onnitella itseään. Kyseessä on nimittäin lehdistölle Karhulassa vuonna 1937 jaettu maljakko, jonka arvo voi olla parhaillaan jopa noin 20 000 euroa. Samalta aikakaudelta oleva maljakko ilman merkintöjä on usein noin 20–30 prosenttia tästä, Rossi toteaa.

Toisena esimerkkinä hän käyttää pitkään Arabian valmistuksessa ollutta Birger Kaipiaisen Paratiisi-sarjaa.

– Hyväkuntoinen alkupään tuotanto kiinnostaa keräilijöitä huomattavasti enemmän kuin 2020-luvulla valmistetut esineet, joita saa ostettua edelleen jälleenmyyjiltä, Rossi sanoo.

Samalla asiantuntija muistuttaa, että merkintöjen ohella esineen arvoon kuitenkin vaikuttaa – ehkä jopa eniten – esineen kunto.

– Kulumat, mahdolliset viat ja värivirheet vaikuttavat tapauksesta riippuen paljonkin esineen hintaan, hän kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
Alexander Stubb

Uuden ajan ulkopolitiikka

Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikalle määritellään nyt uutta ideaa. Olennaista on keskittyä ydinintresseihimme ja suunnata rajattua vaikutusvaltaamme niihin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)