Kolmen kuukauden euribor-koron laskukäyrä sanomalehdessä. LEHTIKUVA / PIHLA LEHMUSJOKI

KL: Yhä useampi haluaa asuntolainalleen kiinteän koron

Entistä useampi asuntovelallinen haluaa suojata lainansa korkoyllätyksiltä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaiset valitsevat asuntolainaan innokkaammin erilaisia korkovaihtoehtoja, kun vielä hetki sitten reilusti yli 90 prosenttiin uusista asuntolainoista otettiin 12 kuukauden euribor, uutisoi Kauppalehti.

Aiemmin varsin harvinainen kiinteä korko on kasvattanut suosiotaan verrattuna perinteisiin vaihtuvakorkoisiin asuntolainoihin.

OP Ryhmän henkilöasiakasrahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Satu Nurmi kertoo, että kiinteä korkojakso valittiin elokuussa jo vajaaseen kymmenesosaan uusista asuntolainoista joko lainan alkuun tai koko laina-ajaksi. Hänen mukaansa kasvava kiinnostus kiinteään korkoon on ollut havaittavissa jo reilun vuoden ajan.

Nordean asiakkaiden keskuudessa puolestaan kiinteä korko ei ole lisännyt suosiotaan, vaan pyörii 1–2 prosentin välissä, kertoo Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Jussi Pajala.

Koko Suomen tasolla kiinteiden korkojen osuus on kasvanut tänä vuonna, mutta niiden osuus on yhä pieni kaikista asuntolainoista, kertoo neuvonantaja Markus Aaltonen Suomen Pankista.

Enimmillään kiinteän koron osuus on tänä vuonna ollut huhtikuussa, jolloin se valittiin lähes seitsemään prosenttiin kaikista uusista asuntolainoista. Heinäkuussa runsaat neljä prosenttia uusista asuntolainoista oli kiinteäkorkoisia, kun vielä vuosi sitten vastaavana aikana osuus oli vain hieman alle kaksi prosenttia.

12 kuukauden euriborin suosio putosi jyrkästi pari vuotta sitten korkojen noustua nopeasti. Sen suosio on osin palannut korkojen laskiessa tänä vuonna. Se valittiin heinäkuussa noin 63 prosenttiin kaikista kotitalouksien uusista asuntolainanostoista Suomessa, kun vuosi sitten vastaavana aikana osuus oli 49 prosenttia ja kaksi vuotta sitten vielä yli 90 prosenttia.

Kolmen kuukauden euribor taas valittiin heinäkuussa vajaaseen 20 prosenttiin uusista asuntolainoista, kun kaksi vuotta sitten heinäkuussa osuus oli vajaa prosentti.

Suomen Pankin Aaltosen mukaan asuntolainan viitekoron valintaan on tyypillisesti vaikuttanut se, mikä korko on edullisin juuri sillä hetkellä, kun laina nostetaan pankista

– Uusien kiinteäkorkoisten asuntolainojen keskikorko on ollut matalammalla kuin euriborsidonnaisten. Se saattaa osaltaan selittää kiinteäkorkoisten hienoista kasvua, Aaltonen kommentoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)