Kultahippu. LEHTIKUVA / OLLI HÄKÄMIES

Kultaan liittyvälle erikoiselle ilmiölle löytyi selitys

Geologit uskovat selvittäneensä, miksi kulta ja kvartsi pitävät toisistaan maaperässä. 
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Australialaiset geologit uskovat selvittäneensä, miksi kulta ja kvartsi pitävät toisistaan maaperässä. Tätä erikoista arvoitusta geologit ovat ihmetelleet jo vuosikymmenten ajan, kertoo Chemical & Engineering News. 

Christopher Voiseyn tutkimusryhmän uuden teorian mukaan ilmiön selittää kvartsin pietsosähköisyys. Kvartsikiteisiin muodostuu sähköinen jännite puristuksessa tai jännityksessä.

Tämä ominaisuus pääsee toteuttamaan itseään maanjäristyksissä, kun kvartsikiteet joutuvat mekaanisen rasituksen alaisiksi ja synnyttävät sisäänsä sähköjännitettä. Jos kide tässä vaiheessa koskettaa vettä, ja vedessä on pikkiriikkisiä määriä liuennutta kultaa, jännityssähköisen ilmiön synnyttämät elektronit pelkistävät kultaionit vedestä metalliseksi kullaksi.

Tutkijat testasivat hypoteesia rakentamalla koelaitteiston testauksia varten. Tutkimuksessa laimeaan kultaliuokseen upotettuja kvartsikiteitä rasitettiin mekaanisesti. Muutamien kuukausien jälkeen elektronimikroskooppikuvaus paljasti, että kiteen pinnalle oli alkanut muodostua kultahippuja.

C&EN:n haastatteli tutkimuksen ulkopuolista geologia Randy Williamsia. Hän pitää ajatusta lupaavana.

–  Teoria saattaa mullistaa tutkimusalan, hän toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)