Itävallan liittokansleri ja kansanpuolueen puheenjohtaja Karl Nehammer (vas) sekä vapauspuolueen puheenjohtaja Herbert Kickl vaaliväittelyssä. AFP / LEHTIKUVA / JOE KLAMAR

Laitaoikeisto voi voittaa Itävallan parlamenttivaalit – matka vallankahvaan on silti pitkä

27 prosentin kannatusta nauttiva vapauspuolue FPÖ on hieman vallassa istuvaa kansanpuolue ÖVP:tä suositumpi tuoreessa mittauksessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Itävallan tämänpäiväiset parlamenttivaalit voivat ennusteiden mukaan johtaa laitaoikeiston voittoon, uutisoi Politico.

Laitaoikeistolainen, maahanmuuttoa vastustava ja Venäjää myötäilevä vapauspuolue FPÖ on Politicon mittauksen mukaan 27 prosentin kannatuksellaan hieman valtaapitävää keskustaoikeistolaista kansanpuolue ÖVP:tä suositumpi. Kannatuslukema on sen osalta 25 prosenttia.

Vapauspuolueen voitto ja hallitusvastuuseen pääseminen tietäisi populistisen ja Venäjää myötäilevän Keski-Euroopan blokin vahvistumista, jos Itävalta liittyisi Unkarin ja Slovakian joukkoon.

Vapauspuolue on ollut hallitusvastuussa aikaisemminkin, viimeksi vuosina 2017–2019, jolloin se toimi hallituksessa kansanpuolueen kanssa. FPÖ:n nykyinen puheenjohtaja Herbert Kickl, joutui vuonna 2019 eroamaan sisäministerin paikalta aiempaan puoluejohtajaan kohdistuneen Venäjä-kohun seurauksena ja maassa järjestettiin ennenaikaiset parlamenttivaalit.

FPÖ:n tuolloinen puheenjohtaja ja Itävallan varakansleri Heinz-Christian Strache joutui eroamaan Ibiza-kohun seurauksena. Tunnetulla bilesaarella salakuvatulla videolla Strache vaikutti olevan valmis vastaanottamaan lahjuksia venäläisen oligarkin sukulaisena esiintyneeltä naiselta.

Sisäministerikaudeltaan Kickl muistetaan muun muassa siitä, että läntiset tiedutelupalvelut keskeyttivät tiedustelutietojen luovuttamisen Itävallalle, jonka kautta niiden pelättiin välittyvän Moskovaan.

Vapauspuolue on pitänyt gallupeiden kärkipaikkaa vuodesta 2022, mutta hallitusvastuuseen pääseminen riippuu siitä, suostuuko kukaan puolueen kanssa yhteistyöhön. Kansanpuolue ÖVP:llä on varsin katkeria muistoja yhteistyöstä vuosien varrelta, kuten vuosituhannen alusta, jolloin ryhmä EU:n jäsenvaltioita asetti Itävallan boikottiin Euroopan perusarvojen vastaisesta toiminnasta, kun hallitusvastuussa oli FPÖ:n kaltainen puolue.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)