Mies siirtää haravoituja lehtiä lumikolalla kesäpaikassa Kuopion Maaningalla. LEHTIKUVA / RITVA SILTALAHTI

Luulitko puutarhan hoitamisen loppuvan kesään? Ei ole totta

Pihalla riittää tekemistä myös syksyllä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puutarhan hoitaminen ei lopu kesään, sillä syksyn aikana pihalla riittää puuhasteltavaa, puutarhaketju Plantagen muistuttaa. Jo pienellä siivouksella ja karsimisella saa paljon aikaan, ja hyvillä välineillä puutarhatyöt sujuvat kuin itsestään.

Haravointi on suomalaisille syksyn yleisin puutarhaharrastus – yli puolet (52 prosenttia) suomalaisista haravoi kotipihaansa syksyn aikana. Nurmikon haravointi ja siivoaminen parantaa sen kasvua ja valon saantia tuoden ilmaa ja auringonvaloa nurmikon pohjalle. Pienemmät lehdet voi jättää nurmikolle ja silputa ruohonleikkurilla. Lehtisilppu maatuu talven aikana ja tarjoaa nurmikolle ravinteita.

– Pihaa ei kannata haravoida putipuhtaaksi. Liiallinen haravointi vie mukanaan myös paljon nurmikolle tärkeitä ravinteita, joita se saa kasvijätteestä, Plantagenin myymäläpäällikkö Pirjo Uuttana vinkkaa tiedotteessa.

Nurmikon huoltamiseen riittävät ruohonleikkuri, hyvä harava lehtien ja sammalen siivoamiseen, nurmikkolannoite sekä lehtikori. Lannoittamalla nurmikon syksyllä se pysyy vahvana ja sietää talven olosuhteita paremmin. Lehtikori tai kottikärryt taas auttavat puutarhajätteen keräämisessä.

Puiden ja pensaiden oksien karsiminen on kannattaa, jotta kuolleet tai vioittuneet oksat eivät häiritse muiden oksien kasvua. Samalla voi muokata kasvin muodon ja koon sopivaksi. Syysleikkaus sopii erityisesti havupuille ja -aidoille sekä marjapensaille. Karsiessa puun tai pensaan oksia on tärkeää käyttää oikeanlaisia välineitä, jotka sopivat omaan käteen ja joita on mukava käyttää. Terävät puutarhasakset sopivat pienempien oksien karsimiseen, kun taas suuremmat vaativat lujempitekoisia oksasaksia tai oksasahaa.

Siistitty puutarha päivittyy syysilmeeseen tunnelmallisilla yksityiskohdilla. Vaivaton tapa jatkaa syyskautta puutarhassa aina talven yli on istuttaa pihalle kestäviä ikivihreitä. Ikivihreät kasvit ovat ajattomia ja kauniita, ja ne tuovat puutarhaan myös näkösuojaa ja rakennetta. Jopa 20 prosenttia suomalaisista nimittää kestoklassikko tuijan suosikki ikivihreäkseen.

– Pehmeäneulaiset männyt, japaninorjanlaakeri, tuijat ja puksipuu tuovat vehreyttä myös talvella. Ikivihreillä kasveilla voi luoda kauniin terassin ympäri vuoden istuttamalla niitä ruukkuihin, vinkkaa puutarhakasvien kategoriapäällikkö Johanna Nordenskiöld.

Iltojen pimetessä puutarhaan voi luoda lämpöä lyhdyillä ja valosarjoilla. Pihalle voi viedä säänkestäviä valosarjoja ja oksille ripustaa roikkuvia lyhtyjä. Tulikori pihalla tuo näyttävyyttä ja valaisee pihan kauniisti. Terassilla tai parvekkeella ilahduttaa valaistu ruukkukasvi, ketjuvalot tai lyhdyistä tehdyt sommitelmat. Tyynyt ja viltit lisäävät kotoisuutta omaan suosikkinurkkaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)