Kerrostaloja Espoon Suvelassa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Vuokralaisen löytäminen on helpottunut

Asuntovuokrauksen vaikeimman ajanjakson uskotaan olevan ohi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vuokraustoiminnan helpottuminen ja vuokralaisen löytäminen koetaan useassa kaupungissa helpommaksi mitä viime vuosien vastaavina ajankohtina, selviää Suomen vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja-barometristä. Barometriin vastasi yli 2200 asuntosijoittajaa.

Vuokranantajat kertovat vuokraustoiminnan olevan hieman helpompaa 12 kaupungissa verrattuna viime vuosien vastaavaan ajankohtaan (yhteensä 29 kaupunkia). Samalla lähes kaikissa kaupungeissa asuntojen vuokraaminen on ollut helpompaa verrattuna kevään barometriin, vaikkakin kaupunkikohtaisesti vaihtelu on suurta.

– Vuokraustoiminta ja vuokralaisen löytäminen on ollut poikkeuksellisen haastavaa viime vuosina. Samaan aikaan haasteellisessa markkinaympäristössä hoitokulut ovat nousseet paikoittain 2020-luvulla jopa yli 20 prosenttia, vuokrat alueittain jopa laskeneet sekä vuokranmaksuhaasteet kasvaneet. Tässä valossa vuokralaisen löytämisen helpottuminen on erityisen merkittävä uutinen, kommentoi Suomen vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

61 prosenttia Vuokranantaja-barometrin vastaajista pitää hoitokulujen nousua edelleen melko tai erittäin merkittävänä riskinä asuntosijoittamisen kannalta.

– Vuokranantajien mukaan useat riskit ovat pienentyneet, ja kokonaisuudessaan asuntosijoittamisen riskitaso on laskenut. Tämä viittaa siihen, että vaikeimmat ajat ovat jääneet taakse. Kuitenkin verotuksen kiristymisen ja sääntelyn lisääntymisen uhan nähdään kasvaneen. Taustalla saattaa olla useat merkittävät lakihankkeet ja yleinen valtion taloudellisen tilanteen tasapainottaminen, tiivistää Karlsson.

Nykyinen korkotaso nähdään puolestaan selkeästi pienimpänä riskinä. Sen sijaan viimeisen puolen vuoden korkotason nähdään edelleen vaikeuttaneen toimintaa yli neljäsosalla vastaajista (27,3 prosenttia).

– Vain 14 prosenttia kokee korkojen laskun tuoneen helpotusta. Toisaalta korontarkistuspäivät eivät ole vielä välttämättä osuneet kohdalle. Huomionarvoista on kuitenkin se, että lähes 60 prosenttia vastaajista ilmoittaa, ettei viimeisen puolen vuoden korkotasolla tai sen muutoksella ole ollut merkitystä omaan asuntosijoitustoimintaan. Aikaisemmista tutkimuksista tiedämme, että juuri 60 prosentilla velkaa on alle 50 prosenttia sijoitusasuntojen arvosta, huomauttaa Karlsson.

Asuntosijoittajista reilu neljännes aikoo suunnata sijoitusasuntokaupoille seuraavan vuoden aikana, ja suurimmat ostoaikeet ovat keskisuurissa kaupungeissa. Sen sijaan vähiten ostoaikeita on Vantaalla ja Helsingissä. Eniten ostoaikeet ovat kasvaneet alle 20 asuntoa omistavilla asuntosijoittajilla.

– Ostoaikeet heijastuvat hyvin vuokrattavuuteen. Mikäli vuokralaisen löytäminen koetaan haasteelliseksi, muodostuu sijoitusasunnon ostamisestakin suurempi riski. Juuri Vantaalla on kaikkein merkittävin ylitarjontatilanne. Sen sijaan keskisuurissa kaupungeissa vuokralaisen löytäminen on helpompaa ja nämä kaupungit korostuvat myös vuokranantajien ostoaikeissa, Karlsson sanoo.

Myös sijoitusasuntojen myyntiä suunnitelevien osuus on kasvanut 23-prosenttiin, joka jakautuu mahdollisesti myyviin (19 prosenttia) ja varmasti myyviin (4 prosenttia). Eniten myyntiaikeet ovat kasvaneet Lappeenrannassa, Joensuussa ja Lahdessa.

– Kokonaisuutena barometrin tulokset viittaavat siihen, että vuokramarkkinat ovat askel askeleelta vakautumassa, mutta muutokset markkinoilla, kuten työttömyyden uhka ja tukileikkaukset, sekä sääntelyn ja verotuksen kiristymisen uhka, pitävät edelleen vuokranantajia varpaillaan, kiteyttää Karlsson.

Suomen vuokranantajien Vuokranantaja-barometri toteutettiin kyselytutkimuksena. Kyselyyn vastasi 2205 yksityistä vuokranantajaa. Kysely toteutettiin 6. syyskuuta – 22. syyskuuta 2024. Vuokranantaja-barometri on toistuva tutkimus, joka toteutetaan puolivuosittain syksyllä ja keväällä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)