Venäjän jo pitkään kehittämän uuden mannertenvälisen Sarmat-ohjusjärjestelmän epäonnistunut koe herättää asiantuntijan mukaan kysymyksiä koko aseohjelman elinkelpoisuudesta.
Satelliittikuvat (jutun alla) Venäjän Plesetskin testialueelta paljastivat hiljattain Sarmat-kokeen päättyneen ohjuksen räjähtämiseen laukaisualustalla. Kyseessä oli tiettävästi jo neljäs epäonnistunut koe.
Arvostetun IISS-ajatushautomon apulaistutkija Timothy Wright kertaa projektin historiaa tästä löytyvässä analyysissään.
Venäjän ydinasetriadin maalta laukaistava komponentti rakentuu tällä hetkellä Nato-nimityksellä SS-18 Satan kutsutulle ohjukselle. 1980-luvun lopulla käyttöön otettuja ohjuksia on tiettävästi noin 40 kappaletta. Vojevodana Venäjällä tunnettujen ohjusten ylläpito on raskasta ja ohjukset ovat tulossa jo ennestään yli suunnitellun jatketun käyttöikänsä päähän.
Asiantuntija huomauttaa, että Satanin moottorien suunnittelusta ja huollosta vastasi ukrainalainen yritys. Tämä yhteistyö kuitenkin loppui Krimin miehitykseen. Kumpikaan Venäjän kahdesta strategisten ohjusten suunnittelutoimistosta ei taas ole vetänyt tällaista hanketta aikoihin.
Sarmatin oli alun perin määrä tulla Venäjän strategisten ohjusjoukkojen käyttöön jo vuonna 2018. Testejä on kuitenkin peruttu toistuvasti ja julkisuuteen on tihkunut väitteitä useista epäonnistuneista testeistä ja ongelmista niin moottoreiden kuin ohjusten tuotantolinjojenkin kanssa.
Timothy Wrightin mukaan pari viikkoa sitten tapahtunut epäonnistunut testi näyttää tuhonneen Jubileinajan testisiilon kokonaan. Paikalla näkyvä läpimitaltaan noin 60 metrin suuruinen kraatteri viittaa siihen, että ohjus räjähti siilon sisällä. Onnettomuuden tarkkaa syytä ei tiedetä.
Siilon tuhoutuminen tulee mahdollisesti viivästyttämään jo valmiiksi vastatuulessa olevaa hanketta entisestään. Tutkijan mukaan epäonnistunut laukaisu herättääkin kysymyksiä koko Sarmat-ohjelmasta.
– Sarmatin neljä epäonnistunutta testiä eivät välttämättä tarkoita, että itse ohjelma on vaarassa. Muutkin venäläiset strategiset ohjukset, mukaan lukien sukellusveneestä laukaistava Bulava, saatiin lopulta käyttöön useista alun epäonnistuneista testeistä ja vaikeasta kehitysohjelmasta huolimatta. Tämä ei kuitenkaan myöskään merkitse, että Sarmat olisi immuuni perumiselle, Wright sanoo.
Tutkija muistuttaa Naton Bark-nimellä tuntemasta ohjuksesta, joka peruttiin 1990-luvun lopulla epäonnistuneiden testien ja Moskovan rahahuolien takia. Barkin korvaajaksi kehitettiin yksinkertaisempi ja halvempi Bulava.
Venäjällä ei kuitenkaan nyt ole kehitteillä korvaavaa ohjusta Sarmatille. Sen peruuttaminen tulisi taas luomaan valmiusongelmia ja mahdollisen kyvykkyysaukon Venäjän strategisille ohjusjoukoille. Nykyisten Satan-ohjusten massiivinen koko merkitsee valtavaa hyötykuormaa. Peräti noin kolmannes Venäjän kaikista maajoukkojen käytössä olevista strategisista ydinkärjistä on varattu näiden 40 ohjuksen käyttöön. Sarmat voitaisiin varustaa jopa kymmenellä itsenäisellä paluukärjellä.
– Jos Sarmat peruttaisiin, tulisi Vojevodan valmiuden ylläpidosta väistämättä kasvava haaste Venäjän strategisille ohjusjoukoille. Ohjus ylitti jo ennestään pidennetyn käyttöikänsä vuonna 2022 ja se olisi lopulta poistettava käytöstä, Timothy Wright kirjoittaa.
Vanhan ohjusksen poistaminen käytöstä ilman korvaajaa olisi vakava isku Moskovalle. Diktaattori Vladimir Putin on pitänyt tärkeänä, että Venäjä säilyttää pariteetin ydinkärjissä Yhdysvaltain kanssa. Tämä olisi vaikeaa ilman uusia maalta laukaistavia strategisia ohjuksia. Sarmatin peruminen pakottaisi Putinin myös tunnustamaan, että Moskovan propagandassa paljon palstatilaa saanut aseohjelma on epäonnistunut.
Timothy Wright huomauttaa, etteivät Sarmatin ongelmat tule vaarantamaan Venäjän kykyä ylläpitää ydinasepelotetta muilla asejärjestelmillä. Aseohjelman hankaluuksilla on kuitenkin vaikutusta Venäjän strategisten ohjusjoukkojen toimintaan.
My thanks to @MT_Anderson for providing this Planet Labs imagery and allowing me to publish it with comments.
As is readily apparent, the RS-28 Sarmat test was a complete failure. The missile detonated in the silo leaving a massive crater and destroying the test site. The… https://t.co/FuKIaTNFVs pic.twitter.com/AuIpQRrDLa
— MeNMyRC (@MeNMyRC1) September 21, 2024