Yli puolet suomalaisista työelämässä mukana olevista on käyttänyt tai ainakin kokeillut tekoälyä työskentelynsä tukena. Asia ilmenee it- ja konsultointiyhtiö CGI:n teettämästä Tekoälyn käyttö suomalaisyrityksissä 2024 -tutkimuksesta.
Tuloksista selviää, että joka neljäs suomalainen suhtautuu myönteisesti tekoälyn käyttöön työelämässä. Yhtä moni vastaajista suhtautuu siihen neutraalisti ja näkee sen yhtenä teknologiana muiden joukossa. Tekoälyä työssään käyttäneistä yli 70 prosenttia on kokenut saavansa siitä jonkinlaista hyötyä.
– Vastaajista 40 prosenttia kertoo, että tekoäly on auttanut heitä työtehtävien nopeuttamisessa. Joka kolmas on hyödyntänyt tekoälyä asioiden tarkastamiseen ja saman verran uusien näkökulmien saamiseen omaan työhönsä, kertoo CGI:n johtavana tekoälyasiantuntijana Suomessa työskentelevä John Bailey tiedotteessa.
Myös tutkimukseen haastateltujen suurten yritysten johtajilla on varsin positiivinen käsitys tekoälystä: lähes kaikki (90 prosenttia) jo hyödyntää tekoälyä ja 80 prosenttia aikoo lisätä sen käyttöä.
Suomessa toteutetun tutkimuksen tulokset ovat linjassa myös CGI:n kansainvälisen kanssa, jonka mukaan tekoälyn käyttö yleistyy jatkuvasti ja 80 prosenttia vastaajista kertoo tutkivansa generatiivisen tekoälyn mahdollisuuksia.
CGI:n näkemyksen mukaan tekoäly on transformatiivinen teknologia, joka vastuullisesti käytettynä on aito liiketoiminnan kiihdyttäjä yrityksille. Yritysten johtajien suuntaan Bailey haluaa liputtaa huolensa siitä, että 76 prosenttia työntekijöistä ei koe saaneensa työnantajaltaan ohjeistusta tekoälyn käyttöön työssään. Lisäksi vain 15 prosenttia kertoo saaneensa koulutusta tekoälyn käyttöön. Yritysjohtajista vasta noin puolet kertoo, että heidän yrityksessään tekoälyn käyttöön on laadittu strategia ja ohjeet.
– On hienoa, että ihmiset ovat lähteneet rohkeasti kokeilemaan tekoälyä. Mutta tulos on myös hälyttävä, koska tekoälyn käyttö on jo yleistä ja tulee vain kiihtymään. Työnantajien tulee huolehtia siitä, että tekoälyä käytetään vastuullisesti ja tietoturvallisesti. Pian uusi EU:n tekoälyasetuskin tuo omat vaatimuksensa, joita ei voi jättää huomioimatta, Bailey vetoaa.
– Tekoäly tulee muuttamaan kaikkia toimialoja. Jos omassa yrityksessä ei ole osaamista tekoälystrategian, -ohjeistusten ja -koulutusten toteuttamiseen, apua kannatta hakea kumppaneilta mieluummin hyvissä ajoin kuin liian myöhään. Asioiden laiminlyönti käy kalliiksi, jos tekoälyä ei osata hyödyntää fiksusti tai jos sitä käytetään väärin.
Työntekijöille suunnattu osuus tutkimuksesta toteutettiin verkkokyselynä ja siihen vastasi tuhat henkilöä. Vastaajaotos oli väestöä demografisesti edustava. Lisäksi tutkimukseen haastateltiin henkilökohtaisesti sata suuryritysten ylimpään johtoon kuuluvaa henkilöä.
LUE MYÖS:
Viekö tekoäly meiltä työt? Näillä aloilla riski on suurin