Venäjän kenttätykki Ukrainan rintamalla. / mil.ru

Hyökkääjän tykistön ylivoima Ukrainaan nähden on kaventunut selvästi

Iskut Venäjän ammusvarastoihin ja lännen sotilaallinen apu vaikuttavat arvion mukaan tilanteeseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan viranomaiset korostavat edelleen, kuinka Ukrainan toimet rintamalla vähentävät Venäjän ylivoimaa tykistöammusten suhteen.

– Tämä johtuu todennäköisesti osittain Ukrainan viimeaikaisista iskuista Venäjän ammusvarastoja vastaan, kertoo ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) tilannekatsauksessaan.

Ukrainan ensimmäinen apulaispuolustusministeri Ivan Havryliuk totesi 1. lokakuuta, että Venäjä ampui kahdeksan kertaa enemmän tykistöammuksia viime talvena kuin Ukraina. Nyt lokakuussa hyökkääjän ylivoima on enää kolminkertainen. Venäjän etu tykistöammusten suhteen on siis laskenut selvästi.

ISW:n mukaan Venäjän viranomaisiin kriittisesti suhtautuva venäläinen sotabloggaaja väitti 30. syyskuuta, että Venäjän joukot kärsivät tykistön ampumatarvikkeiden puutteesta eri rintamalohkoilla, mikä johtuu mahdollisesti Ukrainan viimeaikaisista iskuista Venäjän ammusvarastoihin.

Ukraina iski 18. syyskuuta Tverin alueella sijaitsevalle Toropetsin ohjus- ja ammusvarikolle ja 21. syyskuuta Krasnodarin alueen Tikhoretskin varikolle.

Sotabloggaaja valitti, että täydessä toiminnassa olevien venäläisten puolustusteollisuuden tehtaiden pitäisi edelleen pystyä valmistamaan ja toimittamaan ampumatarvikkeita Venäjän asevoimille, mutta näin ei näytä tapahtuvan.

Ukrainan asevoimien komentaja Oleksander Syrskyi totesi 5. syyskuuta, että Venäjän joukot ampuvat 2–2,5 kertaa enemmän tykistöammuksia kuin Ukrainan joukot, mutta ukrainalaiset kaventavat eroa.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi totesi 13. syyskuuta, että Venäjän ylivoima tykistöammusten suhteen Itä-Ukrainan Pokrovskin suunnalla on vähentynyt selvästi. Ennen Ukrainan aloittamaa Kurskin-operaatiota Venäjän alueella hyökkääjä ampui kaksitoista kertaa enemmän tykistöammuksia kuin puolustaja. Kurskin-operaation alkamisen jälkeen ero on kaventunut ollen nyt 2,5:1.

– Ukrainan viranomaisten lausunnot Venäjän vähentyneestä tykistön ampumatarvikkeisiin liittyvästä etulyöntiasemasta viittaavat siihen, että vaikka Ukrainan äskettäiset iskut Venäjän ammusvarastoihin ovat todennäköisesti vähentäneet Venäjän tykistötarvikkeita, iskut eivät todennäköisesti ole ainoa tekijä, joka on vaikuttanut väitettyjen Venäjän ammustoimitusten vähenemiseen, ISW:n katsauksessa todetaan.

– Lännen tarjoama sotilaallinen apu ja Ukrainan kotimaisen ampumatarvikkeiden tuotannon kasvu ovat saattaneet myös antaa Ukrainalle mahdollisuuden lisätä ampumatarvikkeiden käyttöä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)