Nesteen öljynjalostamo Porvoon Kilpilahdessa., LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Näin markkinat reagoivat Iranin iskuun – oikeuttaa öljyn hinnan nousun

Raakaöljyn hinta kallistui keskiviikkona.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lähi-idän kiristynyt tilanne on heijastunut myös markkinoille. Öljyn hinta nousi keskiviikkona sen jälkeen, kun Iranin ohjushyökkäys Israeliin syvensi pelkoa Lähi-idän ajautumisesta täysimittaiseen alueelliseen sotaan, joka voisi häiritä energiatoimituksia kansainvälisille markkinoille.

Financial Timesin mukaan Brent-raakaöljyn hinta nousi 2,2 prosenttia 75,14 dollariin barrelilta.

Öljykauppiaat ja analyytikot ovat varoittaneet energian viennin mahdollisista häiriöistä, jos väkivalta Lähi-idässä laajenee. Lähi-idän alue vastaa noin kolmanneksesta maailman öljyntuotannosta, joten sota tuo riskejä alueen energiainfrastruktuurille.

– Iran sijaitsee maailman strategisimman energia-alueen, öljyn ja kaasun tuotantolaitosten ja kauttakulun pullonkaulojen vieressä, muistutti Rapidan Energy Groupin perustaja ja presidentti George W. Bushin entinen neuvonantaja Bob McNally FT:lle.

– Kun Iran on mukana ampumissodassa naapureidensa kanssa, geopoliittiset riskit täytyy hinnoitella, varsinkin kun on kyse Israelista, hän lisäsi.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on vakuuttanut kostavansa Iranille tiistaisen iskun.

Iran on öljynviejämaiden Opecin jäsen. Iranin öljynvienti on noin 1,7 miljoonaa barrelia päivässä. Iran on varoittanut Israelia ”tuhoisammasta” hyökkäyksestä, jos Israel vastaisi ohjusiskuun.

RBC Capital Marketsin analyytikko Helima Croft totesi FT:lle, että öljykauppiaiden on arvioitava, ryhtyisikö Israel vastatoimiin kohdistamalla toimensa suoraan Iranin kriittisiin sotilaallisiin ja taloudellisiin kohteisiin, esimerkiksi energiainfrastruktuuriin.

– Kahden viimeisen viikon aikana [Netanjahun hallitus] on osoittanut yhä korkeampaa riskinsietokykyä strategisten tavoitteidensa saavuttamiseen tähtäävien eskalaatiotoimien suhteen, hän totesi.

Iranilla on myös maarajaa kapeaan Hormuzinsalmeen, jonka kautta Persianlahden öljy- ja kaasuntuottajat, kuten Saudi-Arabia, Qatar, Kuwait ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat vievät tuotteita kansainvälisille markkinoille.

Öljyn hinta on tällä hetkellä kuitenkin selvästi alle viimevuotisen tason, jolloin sota Lähi-Idässä alkoi. Äärijärjestö Hamas aloitti yllätyshyökkäyksen 7. lokakuuta ja öljyn hinta kävi tuolloin yli 90 dollarissa barrelilta.

– Uusi eskalaatio on vakava ja oikeuttaa öljyn hinnan nousun, sanoi öljymarkkinoiden asiantuntija Bill Farren-Price FT:lle.

– Mutta olemme olleet tässä tilanteessa ennenkin. Konfliktin olisi levittävä Persianlahdelle sytyttääkseen laajemman ja kestävämmän öljyn hintarallin. Tällä hetkellä sellaista ei ole.

Myös maailman osakemarkkinat ovat olleet keskiviikkona kauttaaltaan hienoisessa laskussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)