Kuvakaappaus videolta, jonka väitetään näyttävän Venäjän "kaikkien pommien isän" räjähdyksen Ukrainassa. X

Venäjä sanoo käyttäneensä termobaarista ”kaikkien pommien isää”

Tyhjiöpommit ovat pienemmässäkin koossa tuhovoimaltaan valtavia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä väittää käyttäneensä ATBIB/ODAB-9000 -termobaarista pommia ensimmäistä kertaa Ukrainan Vovtšanskissa. Räjähdyksestä jaettiin video venäläismediassa.

Venäjän ”kaikkien pommien isäksi” aikanaan nimeämä tyhjiöpommi on tiettävästi maailman voimakkain pommi ydinaseiden jälkeen. United24:n mukaan 9000-pommi painaa noin 7100 kiloa ja sen räjähdys vastaa noin 44 tonnia TNT:tä.

Ukrainan viranomaiset eivät ole vahvistaneet asiaa. Kiivaiden taisteluiden kohteena ollut Vovtšansk on jo ennestään ollut raunioina, kuten Verkkouutiset kertoi heinäkuussa.

Termobaarinen pommi tuottaa voimakkaan lämpö- ja paineiskun suljetussa tilassa, minkä takia se on tuhoisa elävää voimaa ja palavia materiaaleja vastaan.

Ukrainalainen Defense Express toteaa, että mikäli Venäjä todella käytti ODAB-9000-”superpommia”, tämä olisi historian ensimmäinen kerta kun sitä käytetään taisteluissa. DE:n mukaan tiedot ovat kuitenkin toistaiseksi ristiriitaisia ja on myös mahdollista, että Vovtšanskin pommi oli selvästi pienempi, vaikkakin silti tuhovoimainen, ODAB-1500.

Kanadan armeijan majuri Jayson Geroux kuvaili termobaarisia aseita aiemmin ”karmaisevan tehokkaiksi” kertoessaan Venäjän raketinheittimestä TOS-1A:sta, jota miehittäjä käytti vuosi sitten Bahmutissa.

Termobaariset aseet imevät hapen ympäröivästä ilmasta ja saavat aikaan voimakkaan räjähdyksen ja suuren paineaallon. Gerouxin mukaan lähellä olevat kuolevat heti ja kauempanakin räjähdyksestä olevat ihmiset saavat vaikeita vammoja.

Juttua päivitetty kello 14.03: Lisätty osuus Defense Expressistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)