Iranin sotilaita paraatissa Teheranissa syyskuun lopulla. / AFP / LEHTIKUVA / ATTA KENARE

Kuin noppaa heittäisi – Lähi-itä valuu kohti suursotaa

Israelin kerrotaan valmistelevan merkittävää vastaiskua Irania vastaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Israel ja Iran ovat ajautuneet eskalaatiokierteeseen, joka voi johtaa laajempaan alueelliseen sotaan Lähi-idässä.

Israelin kerrotaan jo valmistelevan vastaiskua Iranin tekemään ohjushyökkäykseen. Kohteina voisivat olla öljyntuotanto- tai energialaitokset eri puolilla Irania. Iranin johto puolestaan sanoi tällaisessa tilanteessa hyökkäävänsä uudelleen Israelia vastaan.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz varoitti Iranin massiivisen iskun voivan ”sytyttää koko alueen tuleen”. Hän kehotti Hizbollahia ja Irania lopettamaan välittömästi sotatoimensa ja sanoi Saksan pyrkivän välittömään tulitaukoon liittolaistensa kanssa.

Libanonin eteläosissa toimivan Hizbollahin tukeminen on ollut Iranin johdon keino suojata itseään Israelin hyökkäykseltä. Hizbollahin oletettiin toimivan pelotevaikutuksena, mutta miliisijärjestön sotilaallinen voima on kokenut viime viikkoina vakavia takaiskuja.

Iranissa maan ydinohjelman pelätään olevan nyt mahdollisena kohteena.

– Iranin johdon edessä on ollut viime aikoina vain huonoja vaihtoehtoja. Se voi joko seurata passiivisena liittolaistensa ja intressiensä heikkenemistä tai kostaa, kuten se on nyt tehnyt. Ja samalla heittää noppaa seurauksien suhteen, International Crisis Group -järjestön ohjelmajohtaja Ali Vaez sanoo Wall Street Journal -lehdelle.

Itävallan puolustusakatemian tutkija Walter Posch arvioi Teheranin valinneen ”laskelmoidun provokaation” passiivisuuden sijasta.

– Päätöksentekijät katsoivat, ettei pidättyväisyys estäisi laajempaa yhteenottoa, joka on joka tapauksessa edessä, tutkija sanoo.

LUE MYÖS:
Iran väittää käyttäneensä Israelissa ensi kertaa uutta asetta: Näin toimii Valloittaja-ohjus (VU 2.10.2024)
Kupla puhkesi: Hizbollah moukaroitiin vain kymmenessä päivässä (VU 30.9.2024)

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)