Ruokaviraston mukaan jos esimerkiksi Yhdysvaltain matkalta tarttuisi mukaan koivuja tuhoava pronssijalosoukko, olisi se kohtalokasta Suomen koivuille. LEHTIKUVA/EIJA KONTIO

Älä tee tätä virhettä talvilomalla – seuraukset voivat olla tuhoisia

Moni suomalainen matkustaa syksyn ja talven aikana EU:n ulkopuolelle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruokavirasto muistuttaa, että EU:n ulkopuolisista maista ei voi tuoda kasveja, siemeniä tai mukuloita ilman kasvinterveystodistusta. Niiden mukana voi levitä tauteja ja tuholaisia, jotka ovat uhka luonnolle ja ruoantuotannolle.

Koloradonkuoriaisia löydettiin kesällä Kaakkois-Suomesta ja jalavanhankapistiäisiä Espoosta. Nämä ja monet muut uudet kasvintuhoojat uhkaavat Suomen luontoa ja kasvintuotantoa. Varsinkin vierasperäiset lajit voivat aiheuttaa suurta vahinkoa, koska luonnossa ei useinkaan ole vastustuskykyä niille.

Ruokavirasto muistuttaa, että matkailu ja eksoottisia lajeja myyvät kansainväliset verkkokaupat tarjoavat leviämisväylän kasvitaudeille ja tuholaisille.

– Jos esimerkiksi Yhdysvaltain matkalta tarttuisi mukaan koivuja tuhoava pronssijalosoukko, olisi se kohtalokasta Suomen koivuille. Kyseinen kovakuoriainen on yksi vaarallisimmista tuholaisista Suomen kannalta, sanoo erityisasiantuntija Sari Haikola Ruokaviraston kasvinterveys- ja lannoiteyksiköstä.

Kasvien tuonti toisesta EU-maasta on yleensä sallittua, mutta EU:n ulkopuolelta tuotaessa kaikilla kasveilla, siemenillä ja muilla tuoreilla kasvituotteilla pitää olla kasvinterveystodistus.

Käytännössä todistuksen hankkiminen ei onnistu matkailijalle, joten näitä tuotteita et voi tuoda matkatavarana EU:n ulkopuolelta Suomeen. Myös verkosta tilattaessa tarvitaan kasvinterveystodistus ja usein vielä tarkastus lähetyksen saapuessa maahan.

– Jos ostaa kasveja verkkokaupasta EU:n ulkopuolelta, pitää varmistaa, että niiden mukana tulee kasvinterveystodistus. Myös EU:n sisällä toimivan verkkokaupan kohdalla kannattaa varmistaa, että kyseessä on ammattimainen verkkokauppa, joiden tuotteet ovat peräisin valvotusta tuotannosta. Harrastelijoiden myymissä kasveissa on suuri riski kasvitautien ja tuholaisten leviämisestä, varoittaa Haikola.

Ruokavirasto on yhdessä Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n kanssa kampanjoinut kesän ja syksyn aikana kasvinterveyden puolesta. Euroopan laajuinen #PlantHealth4Life-kampanja korostaa kansalaisten vastuuta kasvinterveyden suojelussa.

– Kaikki eivät vielä täysin tiedosta, miksi kasvien terveys on tärkeää ja miten se vaikuttaa elämäämme. On tärkeää, että muistutamme kampanjan avulla ihmisiä kasvien terveyteen kohdistuvista riskeistä ja siitä, millainen vastuu meillä jokaisella on kasvien suojelemisessa, sanoo Haikola.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)