Euroopan parlamentin vasemmistoryhmän enemmistö äänesti Ukrainan aseapua vastaan.
Ryhmän 46 mepistä yhdeksän äänesti tuen puolesta. Heidän joukossaan olivat vasemmistoliiton mepit Li Andersson, Merja Kyllönen ja Jussi Saramo.
Andersson sanoo Iltalehden haastattelussa, että pohjoismaiden mepit tekivät töitä ryhmässä asenteen muuttamiseksi.
– Jokainen meille annettu ääni menee juuri sille Ukraina-politiikalle, jota olemme edustaneet vaaleissa ja sen puolesta teemme töitä Euroopan parlamentissa, Andersson sanoo IL:lle.
Vasemmistoryhmän Ukraina-asetuen puute ja keskustelu ryhmän Venäjä-mielisyydestä ovat puhuttaneet viime aikoina. Edellisellä vaalikaudella ryhmässä oli jopa selviä Venäjän politiikkaa tukevia edustajia.
Suomessa arvostelua on herättänyt myös se, miksi vasemmistoliiton mepit ovat asettuneet osaksi kyseistä ryhmittymää.
– Ajattelen, että jos me emme olisi ryhmässä, meillä olisi entistä vähemmän ääniä Ukrainan aseellisen tuen puolesta vasemmiston sisällä. En näe, millä lailla se olisi Ukrainan etu. Minusta meidän kannattaa olla siellä ja vaikuttaa ryhmän sisällä, Andersson perustelee.
Andersson korostaa IL:lle, että koko nykyinen vasemmistoryhmä on tuominnut Venäjän laittoman hyökkäyssodan. Siitä huolimatta aseapu ja aseiden käytön salliminen Venäjän puolella on hiertänyt isoa osaa ryhmän jäsenistä.
Hänen mukaansa vasemmistoryhmän pohjoismaisten meppien näkemys on, että rauhan tavoittelu ja aseapu Ukrainalle eivät ole toisiaan poissulkevia tavoitteita.
– On tärkeää totta kai, että Euroopan päättäjät nostavat esille rauhan tavoitteen, mutta nimenomaan oikeudenmukaisen rauhan. Ja jotta ehdot voisivat olla Ukrainalle hyväksyttäviä tai mieluiten hyviä, se edellyttää myös aseellista tukea. Ilman sitä on uhka, että rintamalinja romahtaa ja Venäjä pystyy miehittämään huomattavasti isomman osan Ukrainasta kuin tähän mennessä tekevät, Andersson toteaa IL:lle.