Takseja taksitolpalla Elielinaukiolla Helsingissä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Taksilain uudistus alkaa, näitä muutoksia suunnitellaan

Kuljettajaksi pääsyn vaatimuksia aiotaan kiristää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Liikenne- ja viestintäministeriö on aloittanut taksilain muutoksen valmistelun. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan syysistuntokaudella 2025.

– Tämä hallitus panostaa arjen sujuvuuteen ja turvallisuuteen. Siihen tähtäämme tälläkin lakihankkeella. Tavoitteena on palauttaa Suomeen turvalliset taksit ja luottamus koko taksialaan, sanoo liikenne-, viestintä- ja sisäministeri Lulu Ranne (ps.) ministeriön tiedotteessa.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitusohjelmassa linjattiin takseja koskevasta säädöshankkeesta. Hankkeen tavoite on vahvistaa kuluttajien luottamusta taksiliikenteeseen, edistää taksien saatavuutta, huomioida eri asiakasryhmät koko maassa sekä tehostaa taksiliikenteen valvontaa ja kitkeä harmaata taloutta.

Nyt käynnissä olevan taksisääntelyn muutoshankkeen tarkoitus on parantaa kuljettajien ammattitaitoa ja alan turvallisuutta muun muassa tiukentamalla taksiliikenneluvan ehtoja sekä tehostamalla koulutuksen ja kokeiden valvontaa.

Kuljettajaksi aikovilta edellytettäisiin jatkossa pakollisen kuljettajakoulutuksen suorittamista. Kuljettajakokeen läpäiseminen vaatisi suomen tai ruotsin kielen taitoa. Ajoluvan saamisen esteeksi lisättäisiin useampia rikoksia.

Taksisääntelyn muutosten avulla pyritään myös kitkemään harmaata taloutta, helpottamaan taksien tunnistettavuutta sekä lisäämään kyytien hinnoittelun läpinäkyvyyttä. Säädöshankkeessa jatketaan valmistelua arviomuistiossa avoimeksi jääneistä ehdotuksista, jotka koskevat värillistä rekisterikilpeä ja pakollista taksamittaria.

Valmistelun aikana lakimuutosten mahdollisia vaikutuksia arvioidaan perusteellisesti. Vaikutusarviossa tarkastellaan muun muassa muutosehdotusten vaikutuksia taksien saatavuuteen, alalle tuloon ja etenkin alustataloustoimijoihin.

Säädöshankkeen käynnistymistä edelsi esivalmistelu. Esivalmistelun aikana laadittiin arviomuistio, jossa tarkasteltiin lainsäädännön nykytilaa ja muutostarpeita sekä tehtiin alustavia ehdotuksia lakimuutoksiksi.

Arviomuistiosta pyydettiin sidosryhmien palautetta lausuntokierroksella 24. syyskuuta – 21. kesäkuuta 2024. Lausuntoja saatiin noin 100 kappaletta. Lausuntopalautteen perusteella arviomuistiossa esitetyt muutosehdotukset saivat pääosin laajaa kannatusta. Valmistelua jatketaan arviomuistiossa tehtyjen esitysten ja sidosryhmiltä saadun palautteen pohjalta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)