Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman työryhmä on tullut tulokseen, että joidenkin itsehoitolääkkeiden myyntiä voitaisiin laajentaa apteekkien ulkopuolelle, jos muutos tehdään hallitusti ja lääkitysturvallisuus varmistaen.
Muutos voisi parantaa itsehoitolääkkeiden saatavuutta sekä laskea lääkkeistä aiheutuvia kustannuksia kuluttajille ja yhteiskunnalle.
Työryhmän mukaan myynnin laajentaminen voitaisiin toteuttaa joko osana laajempaa apteekkisääntelyn kokonaisuudistusta tai erillisenä jakelukanavauudistuksena, mikä olisi nopeammin tuotavissa käytäntöön.
Erillinen jakelukanavan uudistus tulisi työryhmän mukaan rajata aluksi valmisteisiin, joiden turvallinen käyttö ei edellytä myyntipisteen järjestämää lääkeneuvontaa. Tällaisiksi työryhmä luokittelee esimerkiksi tietyt yleisimmin käytetyt vitamiini- ja rautavalmisteet, ummetuslääkkeet sekä silmiä kostuttavat keinokyyneleet.
Selvitykseen on listattu myös lääkkeitä, joiden myyminen edellyttää lääkeneuvontaa myyntikanavasta riippumatta. Nämä valmisteet on luokiteltu selvityksessä kahteen eri ryhmään: keskitason riskin valmisteisiin ja kansalliseen riskilääkeluokitukseen kuuluviin valmisteisiin.
Keskitason riskin valmisteisiin kuuluvat muun muassa jotkut ripuli- ja ummetuslääkkeet, flunssalääkkeet ja allergialääkkeet.
Riskilääkeluokitukseen kuuluvat puolestaan molemmat yleisimmin käytetyt kipulääkkeet eli ibuprofeeni ja parasetamoli. Ibuprofeenilla riskin aiheuttavat ruoansulatuskanavan haitat ja parasetamolilla on hengenvaarallisen yliannostuksen riski. Samasta myyntikanavasta tulisi selvityksen mukaan kuitenkin olla saatavilla molempia, koska osalle käyttäjistä toinen lääke saattaa olla vasta-aiheinen.
Ruotsi vapautti parasetamolitabletit kauppoihin vuonna 2009 mutta poisti ne, kun lääkkeestä aiheutuneiden myrkytysten määrä nousi selvästi.
Jos apteekkien ulkopuolella haluttaisiin myydä lääkevalmisteita, joiden turvallinen käyttö edellyttää farmaseutin tai proviisorin antamaa lääkeneuvontaa, pitäisi varmistaa lääkeneuvonnan käytännön toteuttaminen erilaisissa myyntikanavissa, stm:n selvitys toteaa.
Tämä vaatisi myös laajempia muutoksia lainsäädäntöön, koska esimerkiksi keskitettyä etäneuvontapalvelua ei ole nykyisellään mahdollista toteuttaa.
Turvallista käyttöä voitaisiin edistää myös tarjoamalla asiakkaille tiivis koonti lääkkeen keskeisistä tiedoista kuten käyttötarkoituksesta ja siitä, milloin lääkettä ei tule käyttää ja milloin pitää olla yhteydessä terveydenhuoltoon. Lääkkeiden yhteisvaikutuksiin liittyviä riskejä vähentäisi, jos myös apteekin ulkopuolella annettavassa lääkeneuvontatilanteessa voisi tarkistaa asiakkaan lääkitystiedot Reseptikeskuksesta.
Työryhmän mukaan uusien myyntipisteiden valvovan viranomaisen tulisi olla Fimea, joka valvoo myös apteekkeja. Näin kaikki lääkkeiden myyntiä, varastointia ja jakelua harjoittavat tahot olisivat saman viranomaisen tiedossa ja niitä valvottaisiin yhdenmukaisin perustein.
Apteekkien ulkopuolella myytävien itsehoitolääkkeiden hinnoittelu voitaisiin joko vapauttaa kokonaan tai määritellä lääketaksan enimmäishintojen mukaisesti. Työryhmän mukaan valitun mallin pitäisi edistää hintakilpailua ja pyrkiä pienentämään lääkkeiden käyttäjien kustannuksia. Olennaisinta myös hinnoittelussa on kuitenkin varmistaa, ettei se lisää lääkkeiden epätarkoituksenmukaista käyttöä.
– Hallitusohjelman mukaisesti yleisimmin käytettyjä itsehoitolääkkeitä vapautetaan apteekkien ulkopuoliseen myyntiin harkitusti ja lääketurvallisuus huomioiden. Esitys annetaan eduskunnalle syksyllä 2025. Sen laajuus ja sisältö tulevat poliittiseen päätöksentekoon tämän syksyn aikana. Selvityksen mukaankin ratkaistavia asioita ovat muun muassa etälääkeneuvonnan järjestäminen ja apteekkitalouden kokonaisuus, sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanoo.
Hallitusohjelmaan on kirjattu, että joitakin yleisimmin käytettyjä itsehoitolääkkeitä vapautetaan harkitusti apteekkien ulkopuoliseen myyntiin siten, että huomioidaan samalla lääke- ja lääkitysturvallisuus. STM asetti työryhmän valmistelemaan uudistusta 24.1.2024. Työryhmän laatimaa selvitystä hyödynnetään päätöksenteon ja jatkovalmistelun tukena.