Buranaa hyllyssä Yliopiston Apteekissa Helsingissä. LEHTIKUVA / HANNA MATIKAINEN

Kauppojen lääkekaapeista on jo nyt myyty laajaa valikoimaa, liitto muistuttaa

Särkylääkkeitä voi ostaa apteekkien etäpisteistä, joissa neuvonta hoituu puhelimella.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Syrjäseutujen kaupoissa sijaitsevista lääkekaapeista on jo pitkään myyty laajaa itsehoitolääkkeiden valikoimaa, Kaupan liitto muistuttaa tiedotteessaan.

Itsehoitolääkkeiden vapauttamista koskevassa uudistuksessa tulisi liiton mukaan hyödyntää lääkekaappien valikoimia ja niistä saatuja kokemuksia.

Hallitusohjelman mukainen itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttamisen valmistelu etenee. Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttamista käsittelevän työryhmän raportin.

Kaupan liitto on tyytyväinen saatuaan kutsun työryhmään, mutta katsoo, ettei loppuraportissa oteta riittävästi huomioon uudistuksen hyötyjä kuluttajille, ja on sen vuoksi jättänyt täydentävän lausuman, jossa esitetään selkeitä, kuluttajille lisäarvoa tuovia parannuksia.

– Kaupan liitto pitää ensiarvoisen tärkeänä, että nyt tekeillä oleva itsehoitolääkeuudistus tuo aidosti asiakkaille lisäarvoa. Uudistus parantaisi itsehoitolääkkeiden saavutettavuutta, kun niitä olisi saatavilla merkittävästi useammasta myyntipaikasta, kiteyttää tiedotteessa Kaupan liiton toimitusjohtaja Kari Luoto.

Itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttaminen kaupan yritysten maantieteellisesti kattavan verkon ja laajojen aukioloaikojen piiriin laajentaisi ja parantaisi lääkkeiden saavutettavuutta sekä sujuvoittaisi asiointia niin kaupungeissa kuin haja-asutusalueillakin.

Uudistuksen myötä itsehoitolääkkeitä olisi saatavilla muun muassa ruokakaupoista, kyläkaupoista, kioskeista ja optikkoliikkeistä sekä aiempaa kattavammin verkkokaupoista.

– Apteekkien rinnalla päivittäistavarakauppojen kattavat myymäläverkostot ja laajat aukioloajat mahdollistavat nopean avun myös iltaisin, viikonloppuisin ja juhlapyhinä sekä esimerkiksi mökkipaikkakunnilla, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Tuula Loikkanen sanoo.

Kaupan jakelukanavan kautta on jo vuosikymmenien ajan myyty laajaa itsehoitolääkevalmisteiden valikoimaa mukaan lukien yleisesti käytetyt särkylääkkeet, kuten parasetamoli- ja ibuprofeeni -valmisteet.

STM:n selvitys luokittelee parasetamolin sekä myös ibuprofeenin korkean riskin valmisteiksi, joita ei voida vapauttaa kauppoihin ilman myyntiin kuuluvaa farmaseutin neuvontaa.

Kaupan Liiton mukaan tällä hetkellä Suomessa toimii 118 lääkekaappia, eli apteekkien palvelupistettä, joista valtaosa sijaitsee kaupan myymälöissä esimerkiksi haja-asutusalueilla. Lääkeneuvontaa näissä pisteissä antavat ainoastaan proviisorit ja farmaseutit, jotka ovat tarvittaessa tavoitettavissa puhelimitse.

– Lääkekaappimalli on jo useamman vuosikymmenen ajan palvellut asiakkaita ja tarjonnut kaupan yrityksille hyvää kokemusta vastuullisesta itsehoitolääkkeiden myynnistä. Nyt oppeja voidaan hyödyntää laajentamalla toimintaa, Loikkanen kertoo.

Itsehoitolääkkeiden hintakilpailu ja itsehoitolääkkeistä asiakkaille annettavat alennukset ovat olleet mahdollisia 1.4.2022 lähtien. Fimean mukaan lähes kolme neljäsosaa sen selvitykseen vastanneista apteekkareista ilmoitti, ettei ollut toistaiseksi antanut itsehoitolääkkeistä alennuksia kyseisen vuoden aikana voimaan tulleen asetusmuutoksen jälkeen.

Useat selvitykset ovat osoittaneet kuluttajien kokevan lääkkeiden hinnat liian kalliiksi. Fimean lääkebarometrin (2021) vastaajista 26 prosenttia koki, että lääkkeet maksavat liikaa maksukykyynsä nähden. Kuluttajaliiton tekemän kuluttajakyselyn vastaajista 76 prosenttia oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä, että lääkkeet ovat kalliita Suomessa.

Noin kolmannes vastaajista oli viimeisen kolmen vuoden aikana lykännyt tarvitsemiensa lääkkeiden ostamista tai jättänyt niitä kokonaan ostamatta lääkkeiden hinnan takia.

Taloustieteen soveltamiseen erikoistunut konsulttitoimisto Copenhagen Economics toteutti syksyllä 2023 Kaupan liiton toimeksiannosta lääkkeiden hintavertailun Suomen ja Ruotsin välillä. Selvityksen tulosten mukaan itsehoitolääkkeet ovat Ruotsissa keskimäärin 37 prosenttia halvempia kuin Suomessa.

– Myös Kilpailu- ja kuluttajavirasto on useassa selvityksessään todennut, että apteekkien omistajilleen tuottamat voitot on toistuvasti havaittu verrattain korkeiksi, mikä heijastuu kuluttajien ja yhteiskunnan lääkekustannuksiin. On myös tärkeää, että uudistuksessa luodaan paremmat edellytykset lääkkeiden hintakilpailulle, Luoto sanoo.

Kaupan liitto pitää tärkeänä, että asiakkaille on tarjolla lääkeneuvontaa, kun he sitä tarvitsevat. Neuvonta tulisi järjestää etänä, vastaavasti kuin apteekkien verkkokaupoissa ja kaupoissa sijaitsevissa lääkekaapeissa.

– On tärkeää, että lääkeneuvontaa koskeva sääntely tuodaan tähän päivään, jolloin neuvontaa voisi antaa muualtakin kuin apteekin fyysistä tiloista. Uudistuksessa on mahdollista parantaa lääkeneuvonnan saatavuutta alueilla, missä nykyisin ei ole apteekkipalveluita tai niiden aukioloajat ovat rajoitetut, Luoto huomauttaa.

Myöskään tulevat lupa- ja valvontakäytännöt eivät saa estää kilpailua tai rajoittaa pienempien yritysten osallistumista itsehoitolääkemyyntiin.

Erityisesti kyläkauppojen ja muiden haja-asutusalueilla sijaitsevien kaupan myyntipisteiden merkitys itsehoitolääkkeiden myynnissä ja reseptilääkkeiden noutopisteinä tulisi uudistuksessa turvata, samoin esimerkiksi optisen alan mahdollisuudet palvella asiakkaitaan monipuolisesti saman katon alla.

Eri toimijoiden tasapuolinen kohtelu ja itsehoitolääkkeiden saavutettavuuden parantaminen edellyttävät myös apteekkien ulkopuolella tapahtuvan itsehoitolääkemyynnin mahdollistamista verkossa. Kaupan liitto korostaa, että Ruotsissa ja Norjassa verkkoapteekeilla on ollut tärkeä vaikutus itsehoitolääkkeiden hintatason laskuun.

Kaupan liitto arvioi itsehoitolääkeuudistuksen vaikutukset apteekkien kannattavuuteen maltillisiksi. Itsehoitolääkkeet muodostavat Suomessa nykyisin 14 prosenttia apteekkien liikevaihdosta. Ruotsissa, jossa vapautus tehtiin vuonna 2009, apteekeista myydään edelleen 83 prosenttia itsehoitolääkkeistä.

Kaupan liitto katsoo, että mikäli apteekkivero poistetaan myyntiin vapautetuilta itsehoitolääkkeiltä, apteekkiveron poisto koskisi myös apteekkien kautta tapahtuvaa vastaavien tuotteiden itsehoitolääkemyyntiä, ja näin ollen apteekkiveron poistolla olisi positiivinen taloudellinen vaikutus apteekeille.

Valtion verotulot voidaan turvata verotuksen kokonaisuutta tarkastelemalla.
Nykyisen apteekkiverkon säilyminen voidaan turvata lääketaksan ja apteekkiveron uudistamisella paremmin syrjäseutujen apteekkeja tukevaksi tai hallitusohjelmassa mainitulla apteekkituella.

LUE MYÖS:
”Rikastuttaa Apteekkariliiton jäseniä, köyhdyttää muita” – ekonomisti ruotii vaikutusarvioita

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)