Lisätuloon iskevä marginaalivero on Suomessa yleisesti 50-60 prosenttia. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Verottamiseen toivotaan malttia: Voisiko lisätulosta jäädä edes puolet käteen?

Ahkeruus ei ole Teemu Lehtisen mukaan kannattavaa kireän verotuksen takia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtajan Teemu Lehtisen mukaan palkkatuloja pitäisi verottaa nykyistä vähemmän.

– Haittaveroja suunnataan yleensä sellaisiin asioihin, joita halutaan tehtävän mahdollisimman vähän. Tupakkavero on klassinen esimerkki. Mitä vähemmän, sen parempi – niin yksilön, kuin koko yhteiskunnankin kannalta. Hyväpalkkainen työ on vähemmän ymmärrettävä kohde haittaverotasoiselle verotukselle, Lehtinen kirjoittaa Taloustaidossa julkaistussa blogissaan

Nykyisin hänen mukaansa vapaa-aika houkuttaa enemmän kuin ahkerointi. Lehtinen mainitsee esimerkkinä lääkärit, joista moni ei halua tehdä täyttä työviikkoa. Se ei ole taloudellisesti kannattavaa.

– Lisätuloon iskevä marginaalivero on Suomessa yleisesti 50-60 prosenttia. Yhteiskunta saa mitä tilaa. Vähemmän työntekoa, ahkeruutta, yrittämistä, osaamisen kartuttamista ja uralla etenemistä, hän kirjoittaa.

Lehtisen mukaan tutkimukset ja kokemukset naapurimaista osoittavat, että ylimpien marginaaliverojen alentaminen voi lopulta jopa kasvattaa verokertymää.

– Ruotsissa ylimpiä marginaaliveroja alennettiin vuonna 2020 peräti 5 prosenttiyksikköä, kun tuloverotuksesta poistettiin kokonaan ylin asteikkoluokka. Muutosta perusteltiin osaltaan sillä, että se olisi positiivisten dynaamisten vaikutusten ansiosta ainakin pidemmällä aikavälillä todennäköisesti itserahoitteinen.

Lisäksi viime vuonna julkaistun valtiontalouden tarkastusviraston raportin mukaan ylimpiin ansiotuloihin kohdistuvien kevennysten itserahoitusaste on laskelmien mukaan yli 100 prosenttia.

– Johtopäätös tuntuu aika selvältä: jos haluamme entistä enemmän hyväpalkkaista työtä ja siitä kertyviä verotuottoja, lisätuloihin kohdistuvien marginaaliverojen alentaminen kannattaa, Lehtinen toteaa.

Hän toivoo, että ansiotuloveroa ryhdytään keventämään Suomessa.

– Minusta yksi hyvä minimitavoite voisi olla, että lisätuloista jäisi aina vähintään puolet käteen. Tämä reunaehto ei tietenkään tarkoita, että vain hyvätuloisimpien marginaaliveroja pitäisi alentaa. Päinvastoin: lisätulojen ankara verotus on huomattava ongelma jo keskituloisilla, joten korkeita marginaaliveroja on luonnollisesti syytä alentaa kautta linjan, Lehtinen sanoo.

– Nykyinen hallitus voi ottaa ensimmäisen askeleen jo ensi kevään kehysriihessä, kun se päättää uusista kasvutoimista, hän jatkaa.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
Asiakysymys

Onko Ylellä liikaa rahaa?

Yleisradioyhtiöiden rahoitus on Pohjoismaissa suunnilleen samalla tasolla, vanhempi yliopistonlehtori Kari Karppinen toteaa.

Asiakysymys

Onko Ylellä liikaa rahaa?

Yleisradioyhtiöiden rahoitus on Pohjoismaissa suunnilleen samalla tasolla, vanhempi yliopistonlehtori Kari Karppinen toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)