Hallitus antoi torstaina eduskunnalle esityksen niin kutsutusta vientivetoisesta palkkamallista. Lain myötä vientialat määrittävät nykyistä selvemmin palkankorotusten tason kaikille aloille.
– Olemme pettyneitä ja suivaantuneita, toteaa opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto tiedotteessa.
– Laki tulee aiheuttamaan tulkintariitoja ja todennäköisesti lisää työrauhahäiriöitä. Nythän ei säädetä nykytilannetta lakiin, vaan valtakunnansovittelijan ja sovittelulautakunnan toimivaltaa aidosti rajoitetaan ja sovittelijan puolueettomuus murenee, hän jatkaa.
Opettajat pelkäävät joutuvansa palkkakuoppaan.
– Emme toivoneet emmekä halunneet palkkavaaleja, mutta vientimallilaki ajaa meidät siihen. Opettajat ja koko opetus- ja tutkimusalan työntekijät ansaitsevat oikeudenmukaisen palkkakehityksen, Murto sanoo.
Sairaanhoitajia edustava Tehy vastustaa myös vientimallia.
– Olemme vaatineet, että lakiin on selkeästi kirjattava palkkatasa-arvon edistäminen perusteeksi poiketa niin sanotusta yleisestä palkankorotuslinjasta. Uudistamme tämän vaatimuksen nyt, kun hallituksen esitys etenee eduskuntaan. Arkadianmäellä ollaan paljon vartijoina, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.
Teollisuusliiton mukaan laki tekee valtakunnansovittelijasta merkityksettömän.
– Laki rajoittaisi valtakunnansovittelijaa tasapuolisten sovintoratkaisuiden hakemiselta. Jatkossa työnantaja tietää, että sopimusneuvottelut kannattaa ajaa solmuun ja sovittelijan hoidettavaksi, sillä toteutuessaan laki takaisi työnantajapuolelle enintään niin sanotun päänavaajasopimuksen tasoisen sovintoesityksen, Teollisuusliiton työmarkkinajohtaja Jyrki Virtanen toteaa tiedotteessa.
LUE MYÖS:
Työministeri palkkamallista: Sopimusvapautta ei rajoiteta