Jokainen lippu Maidanilla merkitsee kaatunutta sotilasta. AFP / LEHTIKUVA / ANATOLII STEPANOV

Ukrainan väkiluku putoaa rajusti

Sota, muuttoliike ja väestökato pahentavat Ukrainan demografista kriisiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan väkiluku putoaa 25,2 miljoonaan vuoteen 2051 mennessä, kertoo Kansallisen tiedeakatemian demografian ja yhteiskuntatutkimuksen instituutti The Kyiv Postin mukaan.

Sota, muuttoliike ja väestökato pahentavat Ukrainan demografista kriisiä, ja kerran pessimistiset näkymät vain heikkenevät seuraavan neljännesvuosisadan aikana.

Instituutin mukaan Ukrainan väkiluku jatkaa laskuaan ja saavuttaa todennäköisesti 28,9 miljoonaa vuoteen 2041 mennessä ja 25,2 miljoonaan vuoteen 2051 mennessä.

Vuoden 2022, ennen Venäjän täysimittaista hyökkäystä, Ukrainan väkiluku oli 42 miljoonaa.

Sodan tappiot sekä miljoonat kotiseudultaan siirtymään joutuneet ukrainalaiset, jotka etsivät turvaa sisä- ja ulkomailta, maalaavat synkän kuvan Ukrainan väestörakenteen tulevaisuudesta.

Asiakirjassa korostetaan, että ”väestön ennustaminen on haastavaa tarvittavien tilastotietojen puutteen vuoksi. Tämä johtuu kyvyttömyydestä ottaa huomioon demografisia indikaattoreita tilapäisesti miehitetyillä alueilla sekä tulevan sotilaallisen kehityksen arvaamattomuudesta”.

Väestöstrategian laatijoiden mukaan väestökato johtuu syntyvyyttä suuremmasta kuolleisuudesta ja laajamittaisesta työvoiman muutosta, joka usein muuttuu pysyväksi. Muita tekijöitä ovat Ukrainan alueiden väliaikainen miehitys ja hyökkäyksen aiheuttamat uudet uhat.

Ukrainan väestön väheneminen alkoi jo ennen täysimittaista sotaa. Esimerkiksi vuoden 2001 väestönlaskennan mukaan Ukrainan väkiluku oli 48,5 miljoonaa ja sota on heikentänyt väestötilannetta merkittävästi.

Syyskuussa The Wall Street Journal kertoi ukrainalaisiin lähteisiin ja länsimaisten tiedustelutietojen perusteella, että Ukrainan asevoimissa on kuollut 80 000 sotilasta ja 400 000 haavoittunut.

Julkaisu toteaa myös, että todellisia menetyksiä on vaikea arvioida, koska kumpikaan osapuoli ei julkaise menetyksistä virallisia tietoja.

WSJ totesi suurien tappioiden olevan suuri ongelma Venäjälle, mutta korosti, että Ukrainan puolella vastaavilla luvuilla on paljon suurempi vaikutus maan paljon pienemmän väestömäärän vuoksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)