Puolalaisia kansanmurhan uhreja vuonna 1943. WIKIMEDIA COMMONS/Władysława Siemaszków, Public domain

Volynin massamurha voi olla Ukrainan EU-jäsenyyden tiellä

Toisen maailmansodan aikaiset tapahtumat hiertävät maiden välejä edelleen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Toisen maailmansodan aikana tapahtunut Volynin massamurha voi olla esteenä Ukrainan EU-jäsenyydelle. Aiheesta kirjoittaa Ukrinform.

Volynin massamurhalla tarkoitetaan Puolassa vuosina 1943-1945 tapahtunutta kansanmurhaa. Se suoritettiin Natsi-Saksan miehittämillä silloisen Puolan itäisillä alueilla. Kansanmurha suoritettiin ukrainalaisten nationalistien ja ukrainalaisten siviilien vahvalla tuella. Tarkka uhrimäärä ei ole tiedossa, mutta verilöylyssä kuoli arviolta yli 100 000 ihmistä. Valtaosa heistä oli puolalaisia.

Tapaus hiertää edelleen Ukrainan ja Puolan välejä. Puola on virallisesti vaatinut Ukrainalta anteeksipyyntöä Volynin tragedian takia. Ukrainan hallitus on katsonut, että molemmat osapuolet ovat asiassa vastuussa, joten anteeksipyynnön tulisi olla molemminpuolinen. Kansanmurhassa sai surmansa myös ukrainalaisia ihmisiä.

Nyt Puolan viranomaiset odottavat Ukrainan viranomaisilta toimia historiallisten kysymysten ratkaisemiseksi. Tähän lukeutuu esimerkiksi verilöylyn puolalaisten uhrien ruumiiden kaivaminen.

– Toivon, että tämä kristillinen velvollisuus yksinkertaisesti täytetään, Puolan ulkoministeriön päällikkö Radoslaw Sikorski sanoi.

Sikorski kertoo keskustelleensa asiasta myös Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

– Kun puhuimme [Zelenskyin] kanssa asiasta Kiovassa kolme viikkoa sitten, sanoin saaneeni vakuutuksen siitä, että asia ratkaistaan. Toivon, että se todellakin ratkaistaan.

Sikorski korostaa, ettei Puola halua tapauksen hiertävän maiden välejä vaan varmistavan maiden välisen sovinnon ja ystävyyden.

Puolan varapääministeri, puolustusministeri Wladyslaw Kosiniak-Kamysz toivoo, että asia pystytään ratkaisemaan ”ennen kuin lähestymme vaikeampaa vaihtoehtoa”. Tällä hän viittaa siihen, että Puola voisi yrittää vaikeuttaa Ukrainan pääsemistä EU:n jäseneksi.

Venäjä on propagandassaan käyttänyt Volynin massamurhaa hyväkseen ja yrittänyt sen avulla saada Puolan ja Ukrainan toisiaan vastaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)