Henkilö selaa älypuhelinta. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Traficom-huijaukset kasvussa, kuukaudessa menetettiin yli puoli miljoonaa euroa

Jossain tapauksissa rikolliset ovat yhden uhrin kautta onnistuneet tyhjentämään useiden henkilöiden tilit.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Rikolliset ovat vieneet syyskuussa suomalaisilta asianomistajilta yli 560000 euroa erilaisilla Traficom-muotoisilla petoksilla.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen Tietoverkkoavusteisten rikosten tutkintayksikön ylläpitämässä valtakunnallisessa petosrikosten tilannekuvassa on ilmennyt syyskuun aikana suuri määrä Traficomin nimissä tehtyjä erilaisia petoksia.

Sama ilmiö on esiintynyt jo kesän ajan, mutta syksyllä on esiintynyt kasvua.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom kertoi keskiviikkona, että se on suojannut tekstiviestin lähettäjätunnuksensa eli SMS Sender ID -tunnuksen. Traficomin nimissä ei siten voi lähettää huijaustekstiviestejä. Traficomin nimissä on kuitenkin jatkuvasti liikkeellä melkein samalta näyttäviä väärennöksiä, kuten Tragicom ja Traficorn, virasto kertoi.

Poliisille on syyskuun aikana kirjattu 39 rikosilmoitusta, joissa asianomistajia on erehdytetty tai yritetty erehdyttää Traficomin nimissä tehdyillä yhteydenotoilla. Tapausten yhteenlaskettu rikoshyöty syyskuussa on yli 560000 euroa.

Yritysasteelle jääneistä vastaavista tapauksista poliisi on saanut syyskuussa kuusi ilmoitusta. Neljässä poliisille ilmoitetussa tapauksessa taloudellista vahinkoa ei ole syntynyt.

– Tyypillistä tälle rikoslajille on useat eri toteutustavat. Alkutiedoissa samankaltaisilta vaikuttavat teot eivät kuitenkaan sarjoitu keskenään. Tekijöitä on siis useita, toteaa rikosylikomisario Sakari Tuominen.

– Jos henkilö erehtyy klikkaamaan saamaansa huijausviestiin liitettyä linkkiä ja kirjautuu avautuvalle sivustolle pankkitunnuksillaan, on rikollisella mahdollisuus päästä tarkastelemaan tiliä. Usein tällaisen tapahtuman jälkeen asianomistaja saa puhelun, jossa soittaja esittäytyy olevansa pankin edustaja. Todellisuudessa soittaja onkin asianomistajan varoja tavoitteleva rikollinen, varoittaa Tuominen tiedotteessa.

– Asianomistajalla voi olla usean henkilön tilinkäyttöoikeudet hallinnassaan ja yhdellä väärään paikkaan annetuilla pankkitunnuksilla rikolliset onnistuvat tyhjentämään nämä kaikki tilit, Tuominen summaa.

Miten rahani pysyvät turvassa?

Noudata erityistä huolellisuutta ja varovaisuutta pankkitunnusten käytössä.
Jos epäilet pankin edustajana soittavan henkilön toimien oikeellisuutta, älä anna tietojasi vaan katkaise puhelu. Soita itse pankin palvelunumeroon.
Jos epäilet viranomaisena esiintyvän soittajan henkilöllisyyttä, pyydä häntä toistamaan nimensä. Soita sitten viranomaisen vaihteeseen ja pyydä yhdistämään kyseiselle henkilölle.

Muualle kuin pankin palveluihin kirjautuessa mobiilivarmenne on turvallisin tapa kirjautua. Jos kirjaudut pankkitunnuksilla valesivustolle aidon sivuston sijaan, huijari todennäköisesti seuraa ruutuasi ja näkee syöttämäsi tiedot ja voi kopioida ne. Käyttämällä mobiilivarmennetta pankkitunnuksia ei tarvitse syöttää sivustolle.

Suhtaudu kriittisesti sivustoihin, joissa mobiilivarmenne ei toimi kirjautumisvaihtoehtona.

Jos tulet huijatuksi: ota yhteys pankkiin. Tee asiasta lisäksi rikosilmoitus poliisille.

Ilmoitus kannattaa tehdä, vaikka mahdollisuudet omaisuuden takaisin saamiseksi ovat pienet, poliisi toteaa. Ilmoitusten avulla poliisi pystyy sarjoittamaan rikoksia. Myös petoksen yritykset kannattaa ilmoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)