Euroopan parlamentin Louise Weiss -päärakennus Strasbourgissa Ranskassa 15. heinäkuuta 2009. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

EU-parlamentin ”halventamista”? Viktor Orbánin tulosta raju näkemysero suomalaismepeillä

Maria Ohisalon mielestä Unkarin pääministerille olisi pitänyt asettaa porttikielto. Valtaosa oli toista mieltä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Unkarin pääministerin Viktor Orbánin saapuminen Euroopan parlamentin täysistuntoon ensi viikolla jakaa rajusti suomalaismeppejä. Oikeusvaltiorikkomuksiin syyllistynyt Unkari on EU:n puheenjohtajamaa ja Orbánin on tarkoitus tulla tässä roolissa ensi viikolla täysistuntoon keskustelemaan puheenjohtajuuskauden tavoitteista.

Asian nosti esille vihreiden europarlamentaarikko Maria Ohisalo toimittajien etätapaamisessa perjantaina:

– Orbánin saapuminen täysistuntoon on mielestäni aidosti Euroopan parlamentin halventamista, latasi Ohisalo luonnehtien parlamentin linjaa löperöksi:

– Ymmärrän toki, että siellä pitää ja voi häntä haastaa, mutta se on Orbanin show. En olisi päästänyt häntä sinne.

SDP:n europarlamentaarikko Eero Heinäluoma peräänkuulutti armollisempaa suhtautumista:

– Parlamentti on ollut se moraalinen selkäranka, joka on pitänyt tämän paineen yllä siihen, että Unkarin oikeusvaltiorikkomuksiin täytyy puuttua. Näitä varojen jäädytyksiä ei olisi koskaan syntynyt ilman, että parlamentti ajoi tämän lainsäädännön lävitse ja ilman, että parlamentti loppujen lopuksi uhkasi komissiota oikeustoimilla, jos komissio ei lähde liikkeelle.

Heinäluoman mielestä Unkarin täytyy EU-puheenjohtajana päästä parlamenttiin kertomaan oma agendansa – kyseessä on ”sääntöjenmukainen menettely”.

Verkkouutiset kysyi etätapaamisessa muiden meppien kantaa Unkarin Orbánin saapumiseen.

– Ymmärän todella hyvin Marian pointin ja olen samaa mieltä siitä , että me annetaan paljon (Donald) Trumpin tai Orbánin kaltaisille toimijoille mediatilaa, mutta se kuuluu demokratiaan, että me kuullaan näitä ihmisiä eikä me voida valita sitä, ovatko he hyviksiä vai pahiksia niin sanotusti, vaan kaikki tulevat sinne puheenjohtajuuskauden aikana. Sen takia on tärkeää, että hän sinne tulee, jos hän nyt saapuu paikalle. Hänhän ei viimeksi saapunut paikalle, huomautti Aura Salla (kok.).

Salla oli aiemmassa puheenvuorossaan korostanut , että Unkarilta pitäisi uskaltaa jäävätä äänioikeus ja jäädyttää konkreettisesti nykyistä enemmän EU-varoja viitaten Itävallan vaalitulokseen, jonka myötä Euroopassa tullaan näkemään entistä enemmän nationalistis-populistisia puolueita ja tämä tulee tukemaan Orbánin kaltaista toimintaa.

”Se kaikki filmataan”

Sebastian Tynkkynen (ps.) oli samoilla linjoilla Heinäluoman ja Sallan kanssa. Hän korosti olevan olennaista, miten Orbániin suhtaudutaan, jottei autoritäärisen valtion johtaja pystyisi käyttämään tilannetta hyväkseen.

– Jos me tullaan järjestämään joku ulosmarssi joidenkin puolueryhmien osalta kesken istunnon, se kaikki filmataan ja Orbánista tulee sankari, jota vastustetaan. Jos siellä huudetaan hänen päälleen, käyttäydytään epäasiallisesti, silloin Orbán näyttäytyy fiksuna tyyppinä ja parlamentti taas on kaaoksessa kuin joku lastentarha, jota hän meni tapaamaan.

– Itse näkisin niin, että kaikista parhain strategia olisi se, että käyttäydytään asiallisesti täysistuntosalissa, kuunnellaan  mitä hän sanoo ihan viilipyttyinä ja sen jälkeen asiallisin argumentoinnin keinoin haastetaan häntä.

Elsi Katainen (kesk.) korosti niin ikään, että Orbán on parempi ottaa vastaan, mutta hänet on laitettava keskustelussa lujille.

– Itse en ajattele, että parempi vaihtoehto olisi kääntää hänelle kokonaan selkä. Sillä tavalla hän voittaisi.

Ohisalo näki taas ristiriitaa ja kaksinaismoralismia meppikollegojensa puheissa:

– Samalla sanotaan, että pitää pelata demokratian sääntöjen mukaisesti, mutta Orbán rikkoo itse kaikkia demokratian sääntöjä ja oikeusvaltion periaatteita. Sen takiahan me on käynnistetty prosesseja Unkarin osalta ja ollaan valmiita viemään äänioikeus ja rahat heiltä. Samaan aikaan olemme valmiita antamaan hänelle ”platformia” ihan vaan sen takia, koska aina toimitaan näin.

– Hän ei toimi, kuten normaalit  valtionjohtajat jäsenvaltioissa toimivat. Hän ei toimi meidän arvojen mukaisesti, miksi meidän pitää parlamenttina alistua sille, että tervetuloa tänne, tässä on sinulle foorumi, käytä vaan suurta megafonia täällä. Pidän tätä ehkä hieman kaksinaismoralistisena toisaalla vaatia toimia ja toisaalla toimia kuten  mitään ei olisi pielessä.

Paikka asettaa tiukkoja kysymyksiä

Ohisalo sai tukea porttikieltolinjalleen käytännössä vain Jussi Saramolta (vas.):

–  Minusta ei olisi pitänyt ottaa sinne Orbánia, mutta kun hän siellä on, saatan mennä häntä itsekin grillaamaan.

Anna-Maja Henriksson (r.) katsoi monien muiden tapaan, että EU-parlamentin täysistunto on ”oikea paikka asettaa Orbánille tiukkoja kysymyksiä”:

– Niin kauan, kun Unkari on EU:n jäsen, ja mehän haluamme, että Unkarin toiminta muuttuu, niin jotta Unkarin kansa saisi myös jotain kättä pidempää, heille on näytettävä, että Orbánille pystytään ja halutaan esittää tiukkoja kysymyksiä.

– Tämä on kaksipiippuinen juttu, mutta itse näen, että kun hän nyt tulee, tehdään siitä mahdollisimman hankala tilanne esittämällä tiukkoja kysymyksiä, joihin hän joutuu vastaamaan, summasi Henriksson.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)