Apteekkariliiton mukaan neuvonta apteekeissa muun muassa ehkäisee turhia lääkärikäyntejä. Apteekki Vantaalla. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Apteekkariliitto puolustaa laskelmaa järjestelmän hyödyistä

Arvio säästövaikutuksista ei liiton mukaan perustu vain lääkäreille tehtyyn kyselyyn.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ekonomisti Heikki Pursiainen ruoti kovin sanoin Apteekkariliiton tilaamaa vaikuttavuusarviota apteekkijärjestelmän yhteiskunnalle tuottamista hyödyistä ja sanoi, että ”höpsöt” vaikutusarviot tunnistaa siitä, kun lukujen perässä on liikaa nollia.

Suomen Apteekkariliiton viestintäjohtaja, proviisori Erkki Kostiainen vastaa Pursiaisen kirjoitukseen Suomen Kuvalehdessä ja oikoo, että selvitys ei perustu vain lääkäreille tehtyihin kyselyihin, vaan taustalla on arviointimalli.

– Lääkärikysely oli vain osa laajempaa selvitystä, jossa käytettiin toteutuneisiin sote-palveluiden käyttömääriin ja kustannuksiin, tutkimuskirjallisuuteen sekä julkisiin ja julkaisemattomiin raportteihin pohjautuvaa arviointimallia, kirjoittaa Kostiainen.

Hänen mukaansa myös vaikuttavuusarvion näkökulma oli oikein valittu.

– Tämän selvityksen tarkoituksena oli selvittää apteekkien tarjoaman neuvonnan ja muun farmaseuttisen työ tuomat säästöt hyvinvointialueille, ja tähän kysymykseen ESiOR Oy:n toteuttama selvitys antoi vastaukset, Kostiainen jatkaa.

Yleisimmin käytettyjä itsehoitolääkkeitä vapautetaan hallitusohjelman mukaan apteekkien ulkopuoliseen myyntiin lääketurvallisuus huomioiden ja esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syksyllä 2025.

Itsehoitolääkkeiden vapauttamista koskeva selvitys on juuri valmistunut sosiaali- ja terveysministeriössä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)