Yksityisen sektorin työn tuottavuus laski viime vuonna 0,3 prosenttia, selviää Tilastokeskuksen ennakkotiedoista.
Työn tuottavuus laski johtuen siitä, että kiinteähintainen arvonlisäys pieneni tehtyjä työtunteja enemmän. Yksityisen sektorin arvonlisäys pieneni yhden prosentin ja työtunnit 0,8 prosenttia.
Tilastokeskuksen mukaan muutos vaihtui miinusmerkkiseksi kesäkuun julkaisusta, koska kansantalouden tuottavuusmittarien laskennassa käytettyjä menetelmiä on muutettu. Suurin yksittäinen muutostekijä on kiinteistöalan toiminnan poistaminen laskennassa noteerattujen toimialojen tarkastelujoukosta.
Tilastokeskuksen luvuissa huomionarvoista on, että kun käytetään yksityisen sektorin työn tuottavuudessa vuotta 2015 niin sanottuna indeksin lähtöpisteenä (luku 100), viime vuonna tuottavuus oli vain 5 indeksipistettä korkeammalla kuin kahdeksan vuotta aikaisemmin. Työn tuottavuus oli samalla indeksiluvulla mitattuna viime vuonna alhaisemmalla tasolla kuin huippuvuonna 2007.
– Mutta ihmeellisintä on, että teollisuudessa laskua on ollut jo 6 v. Käsittämätöntä!, kommentoi lukuja taloustieteen emeritusprofessori Matti Viren viestipalvelu X:ssä.
– Työpanoksen laadun vaikutus tuottavuuteen ponkaisi koronavuonna kasvuun, mutta on sittemmin kääntynyt laskuun, huomioi OP Ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen viestipalvelu X:ssä.
TK kertoo, että työn tuottavuus laski markkinasektorilla 2023. Mutta ihmeellisintä on, että teollisuudessa laskua on ollut jo 6 v. Käsittämätöntä! pic.twitter.com/K85ZPHAHmG
— Matti Viren (@viren_matti) October 4, 2024
Työpanoksen laadun vaikutus tuottavuuteen ponkaisi koronavuonna kasvuun, mutta on sittemmin kääntynyt laskuun. Hmmm… pic.twitter.com/rDpypWOHMA
— Reijo Heiskanen (@Reiskanen) October 4, 2024