Kansan halli Pekingissä. AFP/LEHTIKUVA/NOEL CELIS

Kiinan ”vihakoulutus” johti useisiin puukkohyökkäyksiin

Professorin mukaan kommunistinen puolue toimii tietoisesti eikä anna historiallisten haavojen parantua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiinan kommunistinen puolue on ruokkinut vuosien ajan isänmaallisuutta valtion tiedotusvälineissä ja kouluissa edistäen kansallismielistä kiihkoa, joka on toisinaan karannut hallinnasta, kertoo Wall Street Journal (WSJ).

Neljän kuukauden aikana on tapahtunut kolme puukotusta, jotka ovat kohdistuneet japanilaisiin ja amerikkalaisiin. Ne ovat paljastaneet kommunistisen puoleen ylläpitämän retoriikan pimeän puolen, jota monet kiinalaiset kutsuvat ”vihakoulutukseksi”.

Eräällä viime vuonna sosiaalisessa mediassa viraalina levinneellä videolla pöytää jyskyttävä opettaja luennoi oppilaille Kiinan ja Japanin välisestä ”verisestä vihanpidosta” ja kehotti heitä olemaan unohtamatta Japanin armeijan toisessa maailmansodassa tekemiä julmuuksia. Valtion tiedotusvälineet ylistivät häntä, ja muut opettajat julkaisivat hänen videonsa omilla tileillään.

Toisella videolla kiinalainen äiti ilmaisee ylpeyttä, kun hänen alakouluikäinen tyttärensä nuhtelee hämmentynyttä pikkuveljeään tämän rakkaudesta Ultramaniin, japanilaiseen tieteisfiktiohahmoon.

WSJ:n mukaan Kiinan viranomaiset ovat sietäneet ja joissakin tapauksissa edistäneet viimeaikaista ulkomaisiin kohdistunutta kaunaa kouluissa ja sosiaalisessa mediassa, jossa nettisensorit voivat tukahduttaa ei-toivotut näkemykset ja antaa muille näkemyksille tilaa. Tämä lähestymistapa on vastoin Pekingin tavoitetta palauttaa globaalit yhteydet, jotka auttoivat talouskasvua aiemmin.

– Viha on sisällytetty Kiinan koulutusjärjestelmään, kouluihin, mediaan ja isänmaallisiin elokuviin, sanoo eläkkeellä oleva Koben yliopiston professori Wang Ke.

– Kommunistinen puolue toimii tietoisesti eikä anna historiallisten haavojen parantua.

Julkiset myötätunnon pyynnöt on tukahdutettu rutiininomaisesti. Kaksi Pekingin yliopiston oikeustieteen professoria varoitti sosiaalisessa mediassa vihan levittämisestä sen jälkeen, kun Shenzhenin kaupungissa koulumatkalla ollut 10-vuotias japanilaispoika puukotettiin kuoliaaksi Japanin Mantsuriaan vuonna 1931 tekemän hyökkäyksen vuosipäivänä 18. syyskuuta.

– Älä lankea väkivaltaan isänmaallisuuden nimissä, Chen Bi ja Zhao Hong kirjoittivat henkilökohtaisessa blogissaan WeChatissa.

– Jos historiaa muistellaan vihan kautta, se johtaa vain uusiin surmiin ja vahinkoihin.

Heidän kommenttinsa poistettiin somealustoilta sen jälkeen, kun monet lukijat julkaisivat sen omilla tileillään. Kiinan kyberhallinto ei ole vastannut WSJ:n kommenttipyyntöön.

– Kiina ei opeta kansaansa vihaamaan Japania. Uskomme, että historiasta oppiminen ei tarkoita vihan ylläpitämistä vaan sodan tragedian toistamisen välttämistä, Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Lin Jian sanoi useita päiviä 10-vuotiaan kuoleman jälkeen.

Kiinan oppikirjoissa on pitkään korostettu Japanin sodanaikaisia julmuuksia ja esitetty USA Kiinan ideologisena kilpailijana.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)