Rivissä on enää vajaa 1600 veteraania. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Veteraanien keski-ikä jo yli 99 vuotta

Suomen kunniakansalaisten määrä vähenee kovaa vauhtia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnassa vietettiin perjantaina rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnan juhlapäivää.

Tänä vuonna 45 vuotta täyttävän neuvottelukunnan tehtävänä on tehdä esityksiä ja aloitteita sotainvalidien ja rintamaveteraanien elinolosuhteiden ja toimeentuloturvan kehittämiseksi. Lisäksi se toimii yhdyssiteenä ja neuvottelevana elimenä viranomaisten ja sotiemme veteraanien hyväksi.

Neuvottelukunnan jäsen, kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) kirjoittaa blogissaan, että Suomen kunniakansalaisten rivit harvenet nopeasti.

Hän kertoo, että veteraaneja oli kuluvan vuoden 2024 alkaessa vielä joukossamme 2 000. Heistä sotainvalideja oli lähes 400.

– Nyt syksyllä rivissä on enää vajaa 1 600 veteraania, ja heidän puolisoitaan ja veteraanien leskiä on noin 5000. Veteraaniemme keski-ikä on jo yli 99 vuotta ja useita kymmeniä heistä on saavuttanut kunniakkaan sadan vuoden iän, Heinonen kertoo.

– Arvioiden mukaan ensi vuoden lopussa veteraaniemme määrä on vähentynyt jo alle tuhanteen, ja vuosikymmenen loppuun mennessä alle sataa. Ensi vuosikymmenen ensivuosina määrä painuu jo alle kymmeneen. Viimeinen iltahuuto kutsui muutama vuosi sitten joka päivä jopa seitsemää veteraania, nyt joka päivä keskimäärin yksi Suomen lippu lasketaan puolitankoon kunniakansalaisemme muistoksi, hän jatkaa.

Heinosen mukaan kunniakansalaisista pitää huolehtia hyvin.

– Me olemme luvanneet pitää heistä huolta loppuun asti ja senkin lupauksen pidämme, hän kirjoittaa.

– Tehtävää kuitenkin riittää jatkossakin vielä heidän puolisoidensa ja leskiensä osalta ja myös sotaorpojen.  Viime sodat jättivät jälkeensä 55 000 sotaorpoa, ja heistä on elossa vielä arviolta vielä noin 20 000. Heidänkin keski-ikä on reilut 80 vuotta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)