Tallinnan vanhaa kaupunkia. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Viron SDP:n puheenjohtaja: Markkinatalouden aika on ohi

Sisäministerin lausunnosta tuli iso kohu.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viron hallitus kokoontui torstaina keskustelemaan, miten alakuloinen talous saadaan käännettyä kasvuun. Siitä syntyikin melkoinen soppa.

Viron hallitus on muodostettu liberaalin keskustaoikeistolaisen reformipuolueen, sosiaalidemokraattien ja liberaalin Eesti 200 -puolueen kesken.

Puolueet ovat sopineet, että jatkossa hallitus kokoontuu kahden viikon välein pohtimaan talouden haasteita. Keskusteluihin otetaan mukaan edustajia julkiselta ja yksityiseltä sektorilta ja muita talouden toimijoita. Keskustelujen pohjalta hallituksen on tarkoitus tehdä päätöksiä, jotka lisäävät Viron kilpailukykyä ja talouskasvua.

Tilaisuuden jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa kävi ilmi, että hallituspuolueilla oli erilainen näkemys tapaamisten tarkoituksesta.

Viron SDP:n puheenjohtaja ja sisäministeri Lauri Läänemets julisti yleisradio ERR:n mukaan, että markkinatalouden aika on ohi.

Hänen mukaansa hallituksen jatkossa säännöllisesti pidettävät talouskeskustelut osoittavat sen, että Viron talouspolitiikassa on tapahtunut perustavanlaatuinen muutos. Markkinatalouden nimeen vannovassa Virossa ei nimittäin perinteisesti ole totuttu siihen, että maan hallitus ja poliitikot sekaantuvat liiaksi talouteen.

– Nykyään kaikki odottavat, että valtio tekee jotain. Ne ajat, jolloin sanoimme markkinoiden itse korjaavan kaiken, ovat ohi, Läänemets sanoi ERR:n mukaan.

Hänen mukaansa tapaaminen oli yksi osoitus siitä, kuinka hallitus alkaa ohjata nykyistä enemmän taloutta ja sen kehitystä.

Muut hallituspuolueet järkyttyivät Viron SDP:n puheenjohtajan puheista, että ”markkinatalouden aika olisi ohi” ja valtio ottaisi nykyistä enemmän roolia taloudessa.

– Jumala varjelkoot meitä siltä, että hallitus alkaisi ohjata taloutta tällä tavalla. Näin ei todellakaan pidä antaa tapahtua Virossa, sanoi Eesti 200 -puolueen puheenjohtaja ja opetusministeri Kristina Kallas ERR:n mukaan.

Reformipuolueen talous- ja teollisuusministeri Erkki Keldo sanoi, että hänen puolueensa on eri mieltä sosiaalidemokraattien kanssa.

– Markkinat ovat paras säätelijä. Toki valtion idea on kehittää liiketoimintaympäristöä sellaiseksi, että siellä olisi mahdollisimman hyvä tehdä bisnestä, tuoda investointeja sisään ja kasvattaa taloutta kokonaisuudessaan.

Reformipuoluetta edustava pääministeri Kristen Michal otti perjantaina kantaa Läänemetsin kohua herättäneeseen lausuntoon.

– Aamulla tapasin yrittäjiä ja voin vahvistaa, että markkinatalous on yhä hyvissä voimissaan ja bisnestä tekevät yhä yrittäjät, eikä valtio johda taloutta, Michal toppuutteli keskustelua ERR:lle.

SDP:n puheenjohtaja Läänemets myös täsmensi lausuntoaan.

– Virossa on markkinatalous, se on hyvä asia. En voisi kuvitella toista järjestelmää, hän totesi.

Hän kertoi tarkoittaneensa sitä, että vapaan markkinatalouden kilpailu on maailmallakin häiriintynyt, kun esimerkiksi Yhdysvallat, Saksa, Ranska ja Kiina tukevat taloudellisesti teollisuuttaan.

– Tämä ei ole pelkkää kilpailua, vaan valtion väliintuloa ja talouskehityksen ohjaamista. Näin pitää myös Viron tehdä, Läänemets sanoi.

– Jos haluamme Viron talouden menevän paremmin, valtio ei voi jäädä sivustaseuraajaksi. Hallitus toimii taloudessa ja teemme sen yhdessä yrittäjien kanssa. Markkinatalous on ja pysyy, vaikka (markkinatalouden) ”näkymätön käsi”, josta on puhuttu vuosikymmeniä, ei korjaa enää mitään itsestään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)