Suomeen kulkeutui autiomaan hiekkaa sateiden mukana. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Suomeen satoi autiomaan hiekkaa

Hiekka kulkeutui sateiden mukana Kyzylkumin aavikolta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen etelärannikolle kulkeutui keskiviikkona vesisateiden mukana hiekkaa Keski-Aasian Kyzylkumin aavikolta, kertoo Foreca.

Näky oli sateen jälkeen paikoin kuin ison siitepölypöllähdyksen jäljiltä, sillä esimerkiksi ajoneuvoja saattoi peittää kellertävä pölykerros. Siitepölystä ei kuitenkaan ollut kyse, sillä siitepölykausi on jo suurimmaksi osaksi ohi.

Hiekka oli todennäköisesti lähtöisin Suomen kokoiselta Kyzylkumin aavikolta, joka levittäytyy Kazakstanista Uzbekistaniin ja Turkmenistanin.

Hiekkapöly kulkeutuu troposfäärissä eli alailmakehässä vallitsevien ilmavirtojen mukana. Hiekanjyvät voivat kulkea pitkiäkin matkoja; Esimerkiksi Saharan hiekkapölyä on havaittu jopa Väli-Amerikassa, Etelä-Amerikassa ja Japanissa saakka lähes 10 000 kilometrin päästä Saharasta.

Suomeen kulkeutuu ajoittain hiekkaa voimakkaiden ilmavirtausten mukana Saharan autiomaasta, mutta idästä tulevat hiekkalaskeumat ovat huomattavasti harvinaisempia. Keskiviikon hiekkalaskeuma kulkeutui Suomeen itäisten ilmavirtausten mukana.

Tiettävästi edellisen kerran Keski-Aasian hiekkapölyä on kulkeutunut Suomeen yli kolme vuotta sitten kesäkuussa 2021.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)