SDP:n puheenjohtaja kritisoi hoitotakuun löyhentämistä. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Antti Lindtman hoitotakuusta: Ministeri vieritti vastuun hyvinvointialueille

SDP:n puheenjohtajan mukaan hallitus heikentää suomalaisten hoitoon pääsyä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SDP:n aikoo aloittaa kaikilla hyvinvointialueilla taistelun hoitotakuun puolesta, lupaa puolueen puheenjohtaja Antti Lindtman.

Kiireettömän hoidon kahden viikon hoitotakuu tuli voimaan viime vuoden syyskuussa. Aiemmin hoitotakuu oli kolme kuukautta perusterveydenhuollossa ja kuusi kuukautta suun terveydenhuollossa.

Hallitus kaavailee nyt vanhojen määräaikojen palauttamista osana säästötoimia. Ennen viime vuotta voimassa olleen hoitotakuun palauttamisen arvioidaan tuovan valtiolle yhteensä 95 miljoonan euron säästöt.

Lindtman suhtautuu suunniteltuun muutokseen penseästi.

– Meidän valtuutettumme jokaisella hyvinvointialueella ovat päättäneet lähteä taisteluun hoitotakuun säilyttämisen puolesta, koska oikeistohallitus haluaa heikentää suomalaisten hoitoon pääsyä, Lindtman kritisoi.

Puheenjohtaja syyttää sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juusoa siitä, että vastuu hoitoonpääsystä on vyörytetty hyvinvointialueille. Hän sanoo SDP:n aluevaltuutettujen varmistavan, että niillä alueilla, joilla hoitotakuun säilyttämisestä on linjattu, lupaus myös toteutetaan.

– Kun hallitus ei hoitoon pääsyä turvaa, vastaavat SDP:n aluevaltuustoryhmät huutoon, Lindtman sanoo.

Sote-menot muodostavat tällä hetkellä noin 30 prosenttia valtion budjetista, ja menojen nousu on merkittävä syy valtiontalouden alijäämään. Vuosina 2025 ja 2026 hyvinvointialueiden alijäämä nousee valtiovarainministeriön arvioiden mukaan yhteensä yli kolmeen miljardiin euroon.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)