Säästötilille tallettaminen on suosituin säästämisen muoto. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Näin paljon suomalaisilla on rahaa säästössä

Joka kolmannella on säästössä alle tuhat euroa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalainen säästää ja sijoittaa kuukaudessa keskimäärin 170 euroa. Samaan aikaan joka kolmas suomalainen ei laita kuukaudessa euroakaan syrjään. Asia ilmenee tuoreesta Danske Bankin kyselytutkimuksesta.

Suosituin tapa säästää ja sijoittaa on siirtää automaattisesti tietty summa säästötilille tai esimerkiksi rahastoon. Näin toimii joka toinen (50 prosenttia) vastaajista, jotka säästävät tai sijoittavat. Joka neljäs (26 prosenttia) laittaa rahaa säästöihin tai sijoituksiin muutamia kertoja vuodessa.

Danske Bank suosittelee säästämään ja sijoittamaan nettotuloista noin kymmenen prosenttia. Suomalaiselle mediaanipalkkaiselle se tarkoittaa noin 250 euroa kuukaudessa.

– Säästäminen ja sijoittaminen kannattaa budjetoida samalla tavalla kuin muutkin kulut. Moni laittaa säästöön ja sijoituksiin heti palkan tultua tilille eikä aprikoi kuun lopussa, liikenisikö tässä kuussa jotain säästöönkin. Hyvän tavan voi automatisoida, jolloin myös kiusaus kuluttaa rahat muihin menoihin pienenee, sanoo Ville Orava, Danske Bankin laina- ja sijoituspalveluista vastaava johtaja tiedotteessa.

Keskimäärin suomalaisen talletuksiin ja sijoituksiin on karttunut 30 500 euroa. Kolmasosalla summa on alle tuhat euroa. Viidennes vastaajista ei osannut tai halunnut sanoa.

– Oman talouden puskurin olisi hyvä olla neljän kuukauden menoja vastaava summa. Mediaanipalkkaiselle tämä tarkoittaisi noin 8 500 euroa. Jos tilillä on alle tonni, on selvää, että pienemmätkin poikkeukset arjessa pakottavat turvautumaan kulutusluottoon tai luottokorttivelkaan, sanoo Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto.

Moni suomalainen asuntovelallinen on jo huomannut tai huomaa lähikuukausina koronlaskun merkityksen maksuerässään. Vuodessa 12 kuukauden euribor on laskenut noin 1,4 prosenttiyksikköä.

Erityisesti viime vuosina lainan ottaneilla asuntovelallisilla korkojen lasku vapauttaakin nyt rahaa säästöihin ja sijoituksiin. Asuntolainan kuukausierä voi pienentyä korontarkistuspäivänä jopa satasella tai useammalla, koska yleinen korkotaso on laskenut.

– Moni asuntovelallinen on nyt sopeuttanut kulutuksensa korkeampaan korkotasoon. Kun asuntolainan maksuerä pienenee, kannattaa pohtia, olisiko nyt hyvä aika aloittaa säästäminen ja sijoittaminen omassa taloudessa, sanoo Ville Orava.

Taloudellinen mielenrauha 2024 -kyselytutkimuksen tiedot kerättiin sähköisenä kyselynä YouGovin kuluttajapaneeleissa 11. huhtikuuta – 19. huhtikuuta 2024.

Tutkimuksen kohderyhmään kuuluvat 18 vuotta täyttäneet kansalaiset kussakin maassa iän, sukupuolen ja alueen mukaan edustavilla otoksilla. Otoskoko Suomen osalta on 3 031, jolloin keskimääräinen virhemarginaali kokonaistasolla on noin 1,6 prosenttiyksikköä suuntaansa.

LUE MYÖS:
Asiantuntija lyö luvut pöytään: Ainakin tämän verran rahaa pitäisi aina olla tilillä

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)