Tere Sammallahti muistuttaa, että vesihuoltolakia lähdettiin uudistamaan Sanna Marinin (sd.) hallituksen kaudella ja valmistelun pohjana toimi maa- ja metsätalousvaliokunnan vuonna 2021 laatima yksimielinen mietintö. LEHTIKUVA/SILJA-RIIKKA SEPPÄLÄ

Kokoomusedustaja: Opposition väitteet vesihuoltolaista eivät pidä paikkaansa

Tere Sammallahti on pettynyt opposition vimmaan pelotella suomalaisia vesihuoltolain uudistamisesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Petri Honkonen (kesk.) väitti tiedotteessaan kokoomuksen puoltavan vesiverkkojen yksityistämistä. Samansuuntaisia ajatuksia ovat esittäneet myös Tuomas Kettunen (kesk.), Veronika Honkasalo (vas.) ja Pinja Perholehto (sd.).

Kansanedustaja Tere Sammallahden (kok.) mukaan väitteet eivät pidä paikkaansa.

– Ovatko keskustan ja muiden vasemmistopuolueiden ulostulot aiheesta opportunismia vai tietämättömyydestä kumpuavaa pölhöpopulismia? Opposition tarina kokoomuksesta myymässä vesihuoltoinfraa kiinalaisille suursijoittajille on toki raflaava ja tunteita herättävä. Totta se ei kuitenkaan ole, Sammallahti toteaa.

Hän muistuttaa, että vesihuoltolakia lähdettiin uudistamaan Sanna Marinin (sd.) hallituksen kaudella ja valmistelun pohjana toimi maa- ja metsätalousvaliokunnan vuonna 2021 laatima yksimielinen mietintö.

– Ehkäpä opposition edustajien olisi hyvä kysyä valiokunnan tuolloisen puheenjohtaja Anne Kalmarin (kesk.) tai mietintöä hyväksymässä olleiden puoluetovereidensa näkemystä siitä, miksi mietintö ja valmistelutyö lähti heidän hallituskaudellaan liikkeelle tavalla, jota he nyt oppositiossa vastustavat, Sammallahti sanoo.

Helsingin Sanomien haastattelemien kansalaisaloitteen tekijöiden tulkinnan mukaan pelkkä kunnan määräysvalta vesiyhtiöissä ei riitä, vaan omistuksien pitäisi olla täydellisesti kunnilla.

Sammallahden mukaan maa- ja metsätalousvaliokunta on vuonna 2021 asiasta laatimassaan mietinnössä ottanut kansalaisaloitteessa esitetyn toiveen huomioon.

– Valiokunnan mietinnössä tuodaan selvästi esille, että kategorinen vesihuoltoinfran pakkososialisointi tai myyntikielto eivät ole välttämättä juridisesti edes mahdollisia, eivätkä palvele monella tavalla järjestettyjä kuntien vesiyhtiöitä tai vesiosuuskuntia, hän sanoo.

– Kuntien nykyinen määräysvalta vesilaitoksissa turvataan, kunnille annetaan etuosto-oikeus vesilaitoksissa ja yleisesti vesilaitosten omistamiseen liittyvä sääntely kiristyy. Näin ollen vesihuollon hallinnointi järjestetään niin, että määräysvalta pysyy suomalaisilla nyt ja tulevaisuudessa, Sammallahti rauhoittelee.

Hänen mukaansa Vesi on meidän-kansalaisaloitteesta eduskunnassa käyty keskustelu todistaa, että koko eduskunta jakaa huolen luonnollisten monopolien päätymisestä vääriin käsiin.

Sammallahti toivoo, että tämä pidetään mielessä myös oppositiossa, vaikka poliittiset irtopisteet houkuttelevatkin raflaaviin irtiottoihin totuudesta.

– Suomi elää vaikeita aikoja ja suomalaisten huoli kansallisomaisuuden hallinnasta on perusteltu. Näitä huolia ei kuitenkaan yhtään helpota se, että oppositio levittelee paikkansa pitämättömiä huhuja poliittisten irtopisteiden toivossa. Kannustan vesihuollon turvallisuuspoliittisista ulottuvuuksista huolehtivaa oppositiota pohtimaan, kenen etuja epätotuuksiin perustuva pikkupolitikointinsa mahtaa edistää nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa, Sammallahti toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)