Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Håkan Ekström. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Ammattiliitto puolustaa julkisia inhouse-yhtiöitä – ”heikentämisestä luovuttava”

JHL:n mukaan julkiset inhouse-yhtiöt turvaavat Suomen kriisivalmiuden ja työllisyyden.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL sanoo olevansa huolissaan julkisia palveluja tuottavien inhouse-yhtiöiden yksityistämisestä. Liiton mukaan vaakalaudalla on Suomen selviytyminen kriiseissä ja suomalaisten työllisyys.

Inhouse-yhtiö on julkisten toimijoiden, usein usean kunnan, kuntayhtymän, hyvinvointialueen tai näiden yhdessä omistama yritys. Lisäksi valtion virastoilla on yhteisiä inhouse-yhtiöitä.

JHL:n puheenjohtaja Håkan Ekström vaatii Petteri Orpon (kok.) hallitusta luopumaan inhouse-yhtiöiden yksityistämisestä. Asiantuntijoiden mukaan vaatimus vähintään kymmenen prosentin omistusosuudesta ja pakkokilpailutus rikkovat perustuslakia.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on todennut, että tämä vähimmäisomistusvaatimus nostaisi julkisen sektorin kustannuksia ja vaikuttaisi haitallisesti markkinoihin.

– Inhouse-yhtiöiden heikentämisestä on luovuttava. Työllisyyden ja turvallisuuden on oltava nyt etusijalla Suomessa, Ekström sanoo tiedotteessa.

Ekström toteaa, että Suomen talous ja työllisyys ovat kriisissä hallituksen leikkausten vuoksi.

– Jos hallituksen suunnitelmat toteutuvat, suomalaisilla voi edessä uusi Caruna-puhallus, jossa kotimainen palvelu päätyy kansainvälisten sijoittajien rahasammoksi.

– Työntekijöiden toimeentuloleikkurit eivät ole parantaneet työllisyyttä. Päinvastoin. Hallituksen on aika tarttua faktoihin ja lopettaa sellaiset hankkeet, jotka heikentävät yrittäjien ja kuntien taloudellista tilannetta merkittävästi. Inhouse-yhtiöiden heittäminen yksityisille markkinoille kurjistaa molempien tilannetta, Ekström jatkaa.

– Jos minimiohjausrajaus säädetään inhouse-yhtiöihin, niin edessä on julkisten palvelujen häviäminen kokonaan. Koronan aikana todettiin selvästi, että vahvat julkiset palvelut pelastivat Suomen talouden.

Ekström muistuttaa, että inhouse-yhtiöiden palveluista on hyötyä paikallisille ja alueellisille yrittäjille.

– Suomalaiset pienyrittäjät ovat pitäneet pienet kunnat elinvoimaisina. Jos kansainväliset pääomasijoittajat tuottavat jatkossa julkisia palveluja, yrittäjien on mahdotonta menestyä julkisissa kilpailuissa, koska rahapiirit voivat tarjota palvelujaan pienemmillä kustannuksilla.

Ekströmin mukaan työntekijöiden toimeentulo heikkenee, kun pääomasijoittajien shoppailemat työehtosopimukset leikkaavat palkkoja.

– Alenevat palkat pienentävät ostovoimaa ja se näkyy yrittäjien palvelujen menestymisessä. Samalla kuntien elinvoima heikkenee entisestään, kun verotulot pienenevät.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)