Pörssitalo Helsingissä 8. heinäkuuta 2024., LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Tuloskausi käyntiin vaisuissa tunnelmissa – ”tulosvaroitusriski ei lupaa hyvää”

Heikosta kysynnästä huolimatta keskimääräisen liikevaihdon odotetaan kasvavan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pörssiyhtiöiden kolmannen vuosineljänneksen tuloskausi pyörähtää käyntiin.

Lähtökohdat Helsingin pörssin tuloskauteen ovat analyysiyhtiö Inderesin mukaan vaisut taloustilanteen pysyttyä heikkona Suomessa ja Euroopassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Odotettu piristyminen antaa edelleen odottaa itseään. Yleisesti heikosta kysyntätilanteesta huolimatta odotamme keskimääräisen liikevaihdon kääntyvän nousuun, mikä voi olla turhan optimistista, vaikka vastassa on paikoin varastoefektien värittämät vaisut vertailuluvut, arvioidaan Inderesin tuloskausiennakossa.

– Tulosvaroituksia on tullut suhteellisen paljon ja valtaosa niistä on ollut negatiivisia. Tulosvaroitusriski on myös vielä jäljellä monissa yhtiöissä. Tämä ei lupaa hyvää kolmannen kvartaalin tuloskauden antia ajatellen, Inderes arvioi lähtökohtia.

Vaikka loppuvuodelle on ennakoitu talouden käännettä parempaan, Suomen ja Euroopan talouskasvu ei ole oleellisesti parantunut. Esimerkiksi valtiovarainministeriö ja Suomen Pankki ovat arvioineet Suomen talouskasvun jäävän kuluvana vuonna pakkaselle.

– Positiivisella puolella Kiina on alkanut elvyttämään talouttaan voimakkaammin, mikä voi heijastua myönteisesti Eurooppaan viiveellä, Inderes arvioi.

Inderes odottaa seuraamiensa noin 150 pörssiyhtiön liikevaihdon kasvun mediaanin olevan kolmannella vuosineljänneksellä noin kolme prosenttia.

– Ennuste vaatisi merkittävää parannusta alkuvuoden negatiivisesta kasvusta, missä auttaa aikaisempaa heikompi Q3/23-vertailutaso.

Keskimääräisen operatiivisen tuloskasvun Inderes arvioi seuraamissaan yhtiöissä olevan noin 9 prosenttia. Tämä edellyttää kuitenkin yhtiöiden liikevaihtojen selkeää kasvua.

Useat pörssiyhtiöt ovat viimeisen puolentoista vuoden aikana tehneet merkittäviä tehostamistoimia, joilla on pyritty tukemaan kannattavuutta pääosin vaisussa kysyntäympäristössä.

– Alkuvuoden aikana operatiivinen tuloskasvu on ollut juuri ja juuri positiivista, eivätkä useat negatiiviset tulosvaroitukset mielestämme tue ajatusta voimakkaasta tuloskasvusta loppuvuoden aikana, tulosennakossa arvioidaan.

Maailmalla osakemarkkinat ovat jatkaneet vahvaa vetoa. Euroopassa ja Yhdysvalloissa pääindeksit ovat kehittyneet isossa kuvassa hyvin ja pyörivät lähellä kaikkien aikojen huippuja. Helsingin pörssin hintaindeksi on kuluvana vuonna ollut vain hieman plussalla. Inderes muistuttaa, että Helsingin pörssin tuotot nojaavat edelleen pitkälti osinkoihin.

Osavuosikatsaukset käynnistyvät kunnolla ensi viikolla. Esimerkiksi verkkolaitteita valmistava Nokia ja pankkikonserni Nordea julkaisevat osavuosikatsauksensa torstaina 17. lokakuuta. Osareiden varsinaiset superpäivät tullaan näkemään torstaina 24. ja perjantaina 25. lokakuuta, jolloin yhteensä yli 30 yhtiötä kertoo tuloksistaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)