Naisia sateenvarjoineen sateisella Fredrikinkadulla syysmyrskyssä Helsingissä 11. lokakuuta 2023. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Myrskyt iskevät Suomeen, luvassa kaatosadetta

Lapissa lunta voi tulla viikon keskivaiheilla paikoin jopa 15–35 senttimetriä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Uusimman kuukausiennusteen mukaan tämän viikon lisäksi myös ensi viikko voi olla Suomessa tavanomaista sateisempi. Osassa maata sadetta voi tulla lokakuun keskimääräisen sademäärän verran jo tämän viikon aikana, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut tuoreen kuukausiennusteen 6. lokakuuta.

Kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötila on maan eteläosassa ja paikoin maan keskiosassakin tavanomaista korkeampi. Lapissa on puolestaan keskimääräistä viileämpää. Sateita tulee koko maassa tavanomaista enemmän.

– Alkaneella viikolla Suomeen saapuu lounaasta voimakkaita matalapaineita. Tuulet voimistuvat mahdollisesti pariinkin otteeseen myrskyksi. Matalapaineiden yhteydessä saadaan myös monin paikoin runsaita sateita. Maan länsiosassa ja Länsi-Lapissa viikon sademäärä voi kohota paikoin 40–60 millimetriin, Koskela ennustaa.

Maanantaina sää on ollut vielä varsin rauhallinen ja enimmäkseen poutainen.

– Pohjoiseen vahvistuvan korkeapaineen myötä tiistain vastaisena yönä mitataan todennäköisesti syksyn tähän asti kylmimmät lämpötilat, kun pakkanen kiristyy ainakin Pohjois-Lapissa 10 ja 15 asteen välille.

Viikon ensimmäinen kunnon sadealue leviää tiistai-illan ja keskiviikkoyön aikana Länsi-Lappiin.

– Keskiviikon mittaan runsaita sateita leviää lounaasta myös muualle maahan ja tuuli voimistuu. Maanantaina tehtyjen ennusteiden valossa lunta voi keskiviikon ja torstain välillä sataa Lapissa laajoilla alueilla 5–15 senttimetriä ja Käsivarressa jopa 15–35 senttimetriä. Ennusteessa on luonnollisesti huomattavan paljon epävarmuutta, kun kyseessä on useamman päivän päähän ajoittuva voimakas matalapaine, Koskela toteaa.

Keskiviikkona merellä on näillä näkymin vähintäänkin myrskypuuskia. Myös maa-alueilla tuuli on puuskissa navakkaa tai kovaa koko maassa.

– Pohjoisessa runsaat sateet jatkuvat myös torstaina. Torstain kuluessa seuraava sadealue alkanee jo levittäytyä Suomeen lounaasta. Perjantaina seuraava matalapaineen keskus voi jälleen voimistaa tuulet myrskylukemiin ja aiheuttaa kovia tuulenpuuskia myös maa-alueilla, Joonas Koskela sanoo.

Perjantain matalapaineessa on mukana jäänteitä Atlantilla edenneestä hurrikaani Kirkistä, joka heikkenee pois hurrikaaniluokasta ennen Eurooppaa ja tuo jo aiemmin viikolla tuulia ja kovia sateita etenkin läntiseen Eurooppaan.

– Kirkin jäänteet sulautuvat keskiviikkona toiseen matalapaineeseen Länsi-Euroopan yllä. Tämä yhdistelmä tulee sitten näillä näkymin Suomeen perjantaiksi.

Ylimmillään päivälämpötilat voivat eteläisessä Suomessa kohota tällä viikolla 15 asteen vaiheille ja Etelä-Lapissa asti paikoin 10 asteen vaiheille.

Ensi viikolla tavanomaista sateisempaa ja lämpimämpää

Lokakuun 14. päivä alkavalle viikolle kuukausiennuste näyttää tavanomaista sateisempaa ja lämpimämpää säätä Suomeen.

– Ennusteen epävarmuus kasvaa kuitenkin jo selvästi. Voi olla, että Suomeen ajautuu edelleen matalapaineita Atlantilta. Viikon sademäärä on ennusteen mukaan suuressa osassa maata keskimääräistä suurempi. Isossa osassa maata olisi myös keskimääräistä lämpimämpää. Tämä viittaisi etelänpuoleisten ilmavirtausten vallitsemiseen, Joonas Koskela toteaa.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa lokakuun puolivälissä maan eteläosassa 6–10 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 4–8 astetta ja pohjoisessa laajalti 2–6 astetta, osassa pohjoista Lappia 0–2 astetta.

Lokakuun lopussa vähän tavanomaista lämpimämpää säätä Suomeen

Lokakuun 21. päivä alkavalla viikolla Suomeen ulottuu ennusteen perusteella etelästä keskimääräistä korkeamman ilmanpaineen alue.

– Sää voi muuttua selvästi kuivemmaksi ja koko Suomessa on ennusteen mukaan myös tavanomaista lokakuun loppupuolta lämpimämpää. Euroopassa voi vallita laaja korkeapaineen alue. Euroopan lämpötilaennusteessa ei näy kuitenkaan merkittäviä poikkeamia tavanomaisesta, sademäärät ovat lähellä tavanomaisia tai tavanomaista pienempiä, Joonas Koskela toteaa.

Loka–marraskuun vaihteessa 28. lokakuuta alkavalla viikolla sää on kuukausiennusteen mukaan edelleen keskimääräistä lämpimämpää koko Suomessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)