Kodin sulaketaulu ja pörssisähkön hinta matkapuhelimen näytöllä Espoossa 14. maaliskuuta 2024. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

USU: Sähkön hybridisopimus noin kahdeksalla prosentilla kotitalouksista

Sähköyhtiöt toivat markkinoille uudenlaisen hybridisopimuksen toissa talvena.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Energiateollisuuden johtajan Pekka Salomaa kertoo Uutissuomalaiselle, että noin kahdeksalla prosentilla kotitalouksista oli syyskesällä niin sanottu joustava hybridisähkösopimus.

Hybridisopimuksessa sähkölle on määritelty kilowattituntihinta samaan tapaan kuin perinteisessä määräaikaisessa sopimuksessa.

Hybridisopimuksessa hinta kuitenkin joustaa kuukausittain ylös- tai alaspäin sen mukaan, käyttääkö sähköä kalliimpina tai halvempina pörssisähkön aikoina.

Hybridisopimuksissa sähkön kilowattituntihinta on yleensä noin sentin halvempi kuin tavallisissa määräaikaisissa sähkösopimuksissa.

– Sähkönmyyjien mukaan joustava määräaikainen sopimus tulee keskimäärin 0,3–0,4 senttiä sovittua hintaa kalliimmaksi, joten joustava sopimus jää silti kiinteähintaista määräaikaista sopimusta edullisemmaksi, Salomaa sanoo Uutissuomalaiselle.

Uudenlaiset sopimustyypit ovat hämmentäneet kuluttajia. Hybridisopimuksista on tullut valituksia Kilpailu- ja kuluttajavirastoon (KKV).

– Hybridisopimuksista on tullut pikkuhiljaa yhteydenottoja viime vuodesta lähtien, jolloin tuotteita alkoi tulla markkinoille, kertoo KKV:n johtava asiantuntija Matias Kinnunen.

Hänen mukaansa monet kuluttajat ovat esimerkiksi kokeneet, ettei heille kerrottu riittävän selvästi myyntitilanteessa, mitä hybridisopimuksiin sisältyvä kulutusvaikutus tarkoittaa.

Valtaosa Kuluttajaliiton elokuussa tekemään kyselyyn vastanneista oli tyytymättömiä hybridisopimukseen. He eivät pitäneet sopimustyyppiä itselleen sopivana tai olivat pettyneitä ennalta arvaamattomaan hinnoitteluun.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)