Barometrin mukaan alle 29-vuotiaista yli puolet (53 %) suhtautuu työelämään melko positiivisesti tai erittäin positiivisesti. LEHTIKUVA/IRENE STACHON

Suomalaiset karttavat johtotehtäviä

Syynä ovat liiallinen vastuu ja vaatimukset.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaisten mielestä hyvän johtajan ominaisuuksissa korostuvat reiluus, tasapuolisuus ja kuuntelutaidot ennemmin kuin kunnianhimoisuus, tuloshakuisuus ja rohkeus. Tulokset selviävät Työterveyslaitoksen Johtajuusbarometrista, joka selvitti suomalaisten suhtautumista johtajuuteen ja johtamiseen nyt ja tulevaisuudessa.

Hyvän ja huonon johtajan määrittelyssä oli nähtävissä selkeitä eroja eri ryhmien välillä. Alle 30-vuotiaiden mielestä hyvä johtaja on avoin, empaattinen tiimipelaaja. Yli 30-vuotiaiden mielestä hän on oikeudenmukainen, yhteistyökykyinen ja antaa vastuuta.

Tulevaisuuden johtajien mielestä hyvä johtaja antaa vastuuta ja johtaa esimerkillä, kun nykyisten johtajien mielestä hyvä johtaja on tavoitteellinen. Työntekijöiden mielestä hyvä johtaja on reilu, helposti lähestyttävä ja tunnistaa yksilölliset tarpeet.

Yksi johtamisen haasteista on se, että johtajat arvostavat tulosten ja liiketoiminnan asioita, kun työntekijät arvostavat johtamisessa hyviä vuorovaikutustaitoja, empatiaa, ja oikeudenmukaista kohtelua.

Yhteisöllisyyden ja yhdessä tekemisen merkitys korostuu

Johtajuusbarometrin mukaan 68 prosenttia tutkimukseen osallistuneista kokee, että tulevaisuudessa johtajan tärkein tehtävä on varmistaa työntekijöidensä keskinäinen verkostoituminen ja yhdessä tekeminen.

Kuitenkin lähes 60 prosenttia vastaajista pitää huonoa työilmapiiriä ja tiimihenkeä johtamisen suurimpana haasteena. Hyvä työilmapiiri ja tiimihenki ovat tutkimuksen mukaan suomalaisille tärkeimpiä työmotivaatiota lisääviä asioita.

Monimuotoisuus jakaa suomalaisia: 28 prosenttia ei pidä naisjohtajien lisäämistä tärkeänä

Monimuotoisuuden huomioimisen merkitys johtamisessa jakaa suomalaisia. Osa suomalaisista pitää erilaisia vastuullisuuteen liittyviä asioita ”vähemmän tärkeinä”.

Kahdeksan prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, ettei anonyymi rekrytointiprosessi ole tärkeä asia, 13 prosenttia ei toivo monimuotoisempaa työyhteisöä, peräti 28 prosenttia on sitä mieltä, ettei naisjohtajia pidä erityisesti pyrkiä palkkaamaan eikä 17 prosenttia koe monimuotoisuutta voimavarana.

Myös palkka-avoimuuden merkitys jakaa mielipiteet. Suomalaisista 33 prosenttia on sitä mieltä, että se saattaisi tuoda kateutta työyhteisöön ja estää rekrytointeja ja 29 prosenttia on täysin vastakkaista mieltä. Johtajista peräti 48 prosenttia on sitä mieltä, että palkka-avoimuus estäisi rekrytointeja ja lisäisi kateutta.

Johtamista ei pidetä kiinnostavana

Vain noin kolmannes (33 %) pitää johtavassa asemassa työskentelyä kiinnostavana. Suhtautuminen johtotehtävien kiinnostavuuteen vaihtelee paljon eri ryhmien välillä. Vähiten johtotehtävät kiinnostavat työntekijäryhmässä, heistä jopa 57 prosenttia ei pidä johtoasemassa työskentelyä houkuttelevana.

Suurimmat syyt siihen, ettei johtaminen kiinnosta on liian suuri vastuu (30 %), luonteen epäsopivuus (28 %) ja johtajuuteen kohdistuvat odotukset ja vaatimukset (28 %).

Ne, jotka ovat kiinnostuneita johtotehtävistä, pitivät tärkeimpinä syinä palkkatasoa (52 %), positiivisemman työelämän luomista (48 %) ja oman osaamisen hyötykäyttöä (41 %).

Asenne työelämään on myönteinen

Suomalaisista 44 prosenttia suhtautuu työelämään joko melko positiivisesti tai erittäin positiivisesti. Vain 19 prosenttia suhtautuu työelämään joko melko negatiivisesti tai erittäin negatiivisesti.

Myönteisesti työelämään suhtautuvissa on eniten johtajia, tulevaisuuden johtajia tai alle 30-vuotiaita. Johtajista 73 prosenttia suhtautuu työelämään melko tai erittäin positiivisesti.

Positiivisesti työelämään suhtautuvat kokevat olevansa oikeassa paikassa ja pitävänsä työstään. He kokevat, että heidän osaamistaan arvostetaan ja heidän ammatillisen osaamisensa kehittämiseen panostetaan.

Barometrin mukaan alle 29-vuotiaista yli puolet (53 %) suhtautuu työelämään melko positiivisesti tai erittäin positiivisesti.

Negatiivisesti työelämään suhtautuvat kertoivat suhtautumisensa syiksi ikäsyrjinnän, näköalattomuuden, heikot tulevaisuudennäkymät, työkyvyttömyyden, motivaation puutteen, työelämän kohtuuttomat vaatimukset sekä hallituksen leikkaukset.

Työkaverit ja hyvä ilmapiiri motivoivat

Eniten suomalaisia motivoivat mukavat työkaverit ja hyvä ilmapiiri (45 %), kilpailukykyinen ja hyvä palkka (33 %) sekä vakaa ja turvattu työsuhde (30 %).

Palkan merkitys korostuu erityisesti nuorten keskuudessa, heistä 44 prosenttia pitää kilpailukykyistä ja hyvää palkkaa motivoivana tekijänä. Johtajia puolestaan motivoi eniten (27 %) mahdollisuus vaikuttaa työhönsä.

Huolettavimpina ja stressaavimpina asioina suomalaiset pitivät huonoa palkkaa (37 %), liian kuormittavaa työtä tai vastuumäärää (29 %) sekä huonoa työilmapiiriä (24 %). Huonon palkan merkitys korostui kaikkien kohderyhmien keskuudessa, mutta eniten nuorten keskuudessa, alle 30-vuotiaista 47 prosenttia huolestutti huono palkka.

Johtajuusbarometrista

Johtajuusbarometrin tarkoituksena oli selvittää suomalaisten suhtautumista johtajuuteen ja johtamiseen nyt ja tulevaisuudessa. Johtajuusbarometri rakennettiin soveltuvilta osin aikaisemmin aiheesta tehtyjen tutkimusten päälle, mutta se ei ole vertailukelpoinen aiempien tutkimusten kanssa. Kysely toteutettiin paneelitutkimuksena elokuussa 2024 ja kohderyhmänä olivat 18–74-vuotiaat suomalaiset. Tutkimuksessa on kolme teemaa: asenne työelämään, johtamisen ja johtajuuden nykytilaan sekä johtamisen tulevaisuuteen.

Tutkimuksen tuloksia tarkasteltiin eri taustoja vasten: johtavassa asemassa työskentelevät (N=95), työntekijät eli ei johtavassa asemassa työskentelevät (N=481), tulevaisuuden johtajat eli johtajuutta houkuttelevana pitävät (N=331), alle 30-vuotiaat (18-29-vuotiaat N=182) ja 30-vuotiaat ja yli (30-74-vuotiaat N=818).
Tutkimuksen toteutti Frankly Partners ja sen tilaajia ovat: TYÖ2030-ohjelma, Suomen Nuorkauppakamarit, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Satakunnan ammattikorkeakoulu, Lab ammattikorkeakoulu ja Haaga-Helia.

Tulevaisuuden johtajiksi on määritelty ne, jotka pitävät melko tai erittäin houkuttelevana johtavassa asemassa työskentelyä. Demografioiltaan tässä ryhmässä korostuvat miehet sekä alle 30-vuotiaat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)