Israel ilmoitti valmistelevansa merkittäviä vastatoimia Iranin ballistiseen ohjushyökkäykseen kuun vaihteessa.
Iranin laukaisemista noin 200 ballistisesta ohjuksesta yli 20 pääsi läpi Israelin ilmapuolustuksesta. Washington Post -lehden mukaan 20 osui Nevatimin lentotukikohtaan, kolme Tel Nofin tukikohtaan ja kaksi lähelle tiedustelupalvelu Mossadin päämajaa Glilotissa. Vauriot jäivät silti vähäisiksi.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi vastustavansa Israelin mahdollista iskua Iranin ydinlaitoksia vastaan. Hän myös kehotti harkitsemaan vaihtoehtoja Iranin öljykenttien vahingoittamiselle. Iranin öljyministeri Mohsen Paknejad vakuutti Shana-uutissivuston mukaan, ettei maan hallitus ole huolissaan konfliktin laajenemisesta.
Israelin asevoimat on suunnitellut Irania vastaan tehtävää iskua yli 20 vuoden ajan. Asiantuntijat pitävät silti hyökkäystä ydinlaitoksia vastaan epätodennäköisenä. Operaation onnistuminen luultavasti edellyttäisi aktiivista tukea Yhdysvalloilta.
New York Times -lehden mukaan kaksi vuotta sitten järjestetyssä harjoituksessa kymmenet hävittäjäkoneet lensivät Välimeren yllä ja simuloivat iskua Iranin ydinlaitoksia vastaan. Israelin mukaan kyseessä oli pitkän kantaman lento, jossa koneita tankattiin ilmassa ja jossa ne harjoittelivat ”iskuja kaukaisia kohteita vastaan”.
Israelin tulkittiin lähettäneen Yhdysvalloille viestin siitä, että se voisi tarvittaessa tehdä operaation yksin.
Israelin hallintolähteet ovat myöntäneet, ettei Iranin ydinlaitoksia pystyttäisi välttämättä vaurioittamaan merkittävästi. Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagonissa Israelin iskua pidetään silti mahdollisena, koska nyt ilmaantunutta tilaisuutta ei välttämättä tule lähiaikoina uudelleen.
Todennäköisintä lienee, että Israelin vastaisku kohdistetaan asevoimien ja tiedustelun kohteita sekä mahdollisesti maan johtoa vastaan. Jos Iran tekee uuden ohjushyökkäyksen, voidaan ydinlaitokset ottaa kohteeksi.
Mahdollinen isku voisi kohdistua uraanin rikastamisessa käytettävään Natanzin maanalaiseen ydinlaitokseen. Israelin tavoitteena olisi tuhota tai vaurioittaa jättimäistä sentrifugihallia. Iranilla arvioidaan olevan tarpeeksi rikastettua uraania kolmeen tai neljään ydinaseeseen. Prosessia voitaisiin kiihdyttää suhteellisen lyhyessä ajassa.
Yhdysvallat ei ole suostunut toimittamaan Israelille suurimpia bunkkerintuhoajapommeja, joita tarvittaisiin vuoren suojissa olevien syvimpien laitosten tuhoamiseen. Israelin omat bunkkeripommit ovat olleet tehokkaita Hamasin ja Hizbollahin tunneleita vastaan. Iranin laitokset sijaitsevat kuitenkin paljon syvemmällä, ja niiden rakenteet ovat vahvempia.
Yhdysvaltain kenraali Frank McKenzien mukaan Israelin olisi paljon helpompi iskeä Iranin energiainfrastruktuuria tai muita kohteita vastaan.
– Ydinlaitokset ovat erittäin haastava kohde, McKenzie sanoo.