Kaadettu Elisan matkapuhelinmasto makasi maassa Janakkalassa 29. heinäkuuta 2024. Poliisi tutkii tapausta törkeänä vahingontekona. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Supo Ylelle: Laaja sabotaasi Suomea vastaan olisi kuin aseellinen hyökkäys

Vesilaitosmurrot eivät tällä tietoa vaikuta liittyneen suoraan Venäjään, sanoo uusi vastatiedustelupäällikkö.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suojelupoliisi ei pidä todennäköisenä, että Venäjä kohdistaisi Suomeen tällä hetkellä laajamittaista sabotaasia.

– Sellainen olisi rinnastettavissa aseelliseen hyökkäykseen, sanoo syyskuussa tehtävässään aloittanut vastatiedusteluosaston päällikkö Teemu Liikkanen Yleisradiolle.

Supo näkee suurimman sabotaasiuhkan Suomessa kohdistuvan Ukrainalle annettavan materiaalituen kuljetuksiin tai valmistamiseen.

Venäjän mielenkiinnosta estää, heikentää ja tärvellä Ukrainan saamaa sotilaallista apua on saatu lukuisia viitteitä ympäri Eurooppaa jo pitkään. Suojelupoliisi on myös varoittanut suomalaisia puolustusalan yrityksiä niihin mahdollisesti kohdistuvista uhista.

Kesän mittaan Suomea riivannut vesilaitosten ja vedenpuhdistuslaitosten murto- ja tärvelyaalto sen sijaan ei tällä tietoa vaikuta liittyneen Venäjään. Ainakaan suoraa yhteyttä ei Liikkasen mukaan ole tullut ilmi.

Venäjä hankkii sabotaaseihin tekijöitä rahalla. Tekijät eivät välttämättä itse edes tiedä, kenen laskuun toimivat. Sabotaasit voivat olla töhrimistä tai tuhopolttoja, mutta Virolainen Delfi-uutissivusto havaitsi, että murhistakin on vihjailtu.

– Nämä toimijat ovat niillä alustoilla, joissa käyttäjäkunta on sellaista, joka voi lähteä mukaan. Käyttäjät ovat ehkä sellaisessa asemassa, että hakevat huomiota tai taloudellista etua.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)